Чип от ново поколение обединява изчисленията и записа на данните

7
759

Специалистите от Лабораторията по електроника и наноразмерни структури (LANES) на Федералния политехнически институт на Лозана (EPFL) създадоха компютърен чип с принципно нова архитектура. Чипът обединява две ключови функции в един и същи кристал: логическите операции и записа/съхранението на данни. Новият подход дава възможност за създаването на компактни, бързи и икономични компютърни устройства и на съвсем нови ИИ системи.

Енергийната ефективност на съвременните компютърни чипове е ограничена от архитектурата на фон Нойман, която бе измислена преди около 70 години.

В неголямото устройство на EPFL се използва MoS2 – двумерен материал, който е съставен от един слой с дебелина от три атома, което го прави подходящ полупроводников материал за едновременното изпълняване на логически операции и процесите по запис и съхраняване на информацията. Учените са добавили полеви транзистори с плаващ гейт, за да може записаната информация във вид на електрически заряди да бъде съхранявана за по-продължителен срок от време в сравнение с традиционните чипове. Подобни методи се използват във флаш паметите за фотоапарати, смартфони и компютри.

‘Способността на чипа да изпълнява две функции едновременно са аналогични на работата на човешкия мозък, в който невроните участват както във формирането на спомени, така и за мислените изчисления’ – обясни ръководителят на LANES Андрас Кис.

Новият чип силно ще намали загубата на енергия, които възникват при прехвърлянето на данните от оперативната памет в процесора и обратно. Освен това, по този начин ще се освободи полезно пространство в компютърните устройства.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари