fbpx
20.3 C
София

Чип от съвсем нов тип само за наносекунди разпознава изображенията

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Представеното ново електронно око, създадено от чувствителна към светлината електроника и невронни мрежи, интегрирани в един единствен чип, съществено превъзхожда сега съществуващите процесори за обработка на изображения. Скоростта на неговата работа е 50 наносекунди. На практика той върши същото, каквото прави и окото на човека и животните – предварително обработва визуалната информация преди да я подаде към мозъка. Новият сензор увеличава бързодействието на системите за разпознаване на изображения не в пъти, а в порядъци. С толкова се намалява и консумацията на електрическа енергия.

Компютърното зрение е неделима част от многото най-нови разработки в областта на изкуствения интелект, при безпилотните автомобили и фабричните роботи и още много други. Машините все по-добре разпознават видяното, но едновременно с това пропорционално растат и разходите за необходимата изчислителна мощност.

Сензор, който може едновременно да възприема и да обработва изображението, без да конвертира и препраща на друго място данните, дава възможност за много по-бързо разпознаване на изображенията, при това със значително по-ниска консумация на енергия.

По време на тестовете разработчиците демонстрираха възможността за обучение чрез наблюдение и показаха неговата възможност за вярно класифициране на изображенията с невероятната скорост от 50 наносекунди на изображение.

Чипът е направен от лист волфрамов диселенид с дебелина само няколко атома, в който са интегрирани чувствителни към светлината фотодиоди. Този материал придава уникални електрически свойства на чипа, включително външното управление на неговата чувствителност. Това означава, че интегрираната в чипа невронна мрежа може да бъде обучена да класифицира визуалната информация чрез промяна чувствителността на светодиодите, докато не се получи верния отклик. Конкретно в този случай, чипът е обучен да разпознава пикселизираните версии на буквите n, v и z.

Засега това изкуствено око се състои само от 27 фотодиода и може да разпознава изображения, съставени от блокове 3х3. Но дори и в този си вид той е полезен при стандартните машинни операции, като например, класифициране на букви.

Разбира се, това е само началото, а представеният прототип потвърждава верността на концепцията. Предстои неговото значително усъвършенстване.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини