В Мрежата се появи актуалната пътна карта, разкриваща плановете на Intel относно близкото бъдеще в сегмента на високопроизводителните изчисления (High Performance Computing). На първо място се обръща внимание на поредното изместване на представянето на сървърните чипове Ice Lake-SP.

Според новия „роудмап“, през следващата година Intel ще успее да предложи на своите клиенти само 14-нанометровите процесори Cascade Lake-SP, съдържащи до 28 физически ядра. Имайте предвид, че още през април се говореше за дебюта на решенията Ice Lake-SP, които са първите 10-нанометрови чипове Xeon, през 2019 година.

Процесорите Ice Lake-SP ще бъдат готови едва през второто или третото тримесечие на 2020 г., което поставя Intel в неудобно положение на фона на приближаващия дебют на второто поколение процесори AMD EPYC с кодово име Rome. Тези чипове, според наличната информация, ще предложат до 64 физически ядра и както по-рано бе отбелязано от представителите на AMD, те се проектират с идеята за конкуренция с решенията Ice Lake-SP. По този начин, през следващата година „червените“ ще успеят да пуснат конкурента преди чиповете на Intel.

Малко преди пускането на Ice Lake-SP, процесорният гигант планира да покаже на света семейството Cooper Lake-SP, за които до момента нищо не се чуваше. Съдейки по всичко, те ще станат първите CPU за сървърната платформа LGA4189 и вероятно ще предложат повече физически ядра, отколкото техните предшественици. И двете семейства (Ice Lake-SP и Cooper Lake-SP) ще могат да се похвалят с поддръжка на модулите памет Barlow Pass DIMM, базирани на енергонезависимата 3D XPoint памет от следващо поколение.

Освен това, през втората половина на следващата година ще дебютира наследника на процесорите Xeon Phi, намиращи се в семейството Cascade Lake-AP. Спомнете си, че не отдавна Intel прекрати производството на осем актуални чипове Xeon Phi.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари