fbpx
1.4 C
София

Ще премине ли Apple към USB-C в iPhone или ще премахне изцяло портовете?

Най-четени

Скоро ще се навърши едно десетилетие от пускането на Lightning порта от Apple на пазара. Въпреки това обаче, популярният стандарт сред Apple феновете все още си намира място в линията iPhone. На пръв поглед това е изключително странен феномен, тъй като всички останали производители на устройства на пазара отдавна са изоставили собствените си портове, стандарти и интерфейси и са преминали към единен стандарт за кабели и аксесоари – USB-C. Но когато разгледате маркетинговото поведение на Apple по-детайлно си давате сметка, че всичко е напълно в реда на нещата.

Множество активисти, ангажирани потребители и регулаторни органи през годините се опитаха да накарат Apple да изостави собствения си порт и да използва USB-C в смартфоните си, както прави цялата индустрия – крачка, която би улеснила много потребителите на устройствата на компанията, производителите на аксесоари и много други страни. Въпреки това обаче, компанията от Купертино упорито отказва да го направи и продължава да държи на собствения си стандарт. Всъщност Apple дори направи голяма и неочаквана крачка като започна да произвежда таблетите си iPad с USB-C, а дори и някои от поколенията лаптопи MacBook, въпреки че последните поколения от 2021 и 2022-ра година се завръщат отново към собствения стандарт на компанията MagSafe.

Но този път Apple може да е принудена да изостави Lightning

Възможно е обаче най-сетне да е настъпил един дългоочакван момент от потребители и производители, в който овластените регулаторни органи да принудят компанията да уеднакви кабелния порт на устройствата си с този на останалите на пазара. Едно от последните решения на Европейския съюз принуждава производителите да интегрират USB-C портове на всички телефони и други потребителски устройства, които се продават на европейските пазари. Крайният срок, до който компаниите трябва да се съобразят с това изискване, е до 2024-та година. По всичко личи, че това е директива на ЕС, която е насочена пряко към Apple, въпреки че компанията не се споменава изрично в юридическите документи, тъй като на практика в европейските страни няма друг продаван производител на смартфони и устройства, който да не използва USB-C.

Има много спорове кой от двата стандарта е по-добър. Всъщност някои фенове на Lightning могат да приведат доста убедителни аргументи защо Apple e права да го налага като стандарт за портовете на смартфоните си и избягва USB-C. На първо място става дума за техническите възможности на стандарта – доскоро Lightning предлагаше теоретично по-големи скорости за трансфер на данни и по-големи мощности за пренос на електроенергия, което би осигурило по-бързо зареждане. Но USB-C през последните месеци догонва Lightning. Отделен остава и въпросът, че става дума за технологични параметри, които трудно биха могли да имат влияние върху потребителското изживяване или да донесат реални, осезаеми ползи за крайния потребител. И не на последно място, следва да отбележим, че дори оригиналните кабели, които Apple предлагаше преди в комплект със смартфоните си, а вече продава отделно, всъщност идват с Lightning порт в единия край и с USB-C в другия -факт, който безспорно демонстрира, че Lightning днес е по-скоро маркетингов продукт на Apple, който няма други значими ползи. Друг ключов аргумент обаче е фактът, че Apple има пълен контрол върху това кои производители на аксесоари като захранващи адаптери и кабели могат да произвеждат продукти за нейните смартфони, тъй като компанията държи патента за Lightning стандарта, което ще рече, че всеки производител, който иска да пусне на пазара Lightning аксесоар, трябва да плати лиценз. От една страна това оскъпява крайните продукти, но от друга дава контрол на Apple върху качеството на неоригиналните аксесоари и производителите, които могат да пускат такива на пазара – контрол, който би бил напълно изгубен, ако компанията премине към USB-C.

В крайна сметка, има и вероятност Apple никога да не вгради USB-C в своите смартфони, а да отговори на изискванията и директивите на ЕС, като напълно премахне порта за зареждане на своите телефони и остави единствено възможността за безжично зареждане с помощта на технологията MagSafe – потенциално решение, за което анализаторите, запознати с плановете на американския производител, спекулират отдавна.

USB-C интерфейсът обаче не служи само за зареждане. Той превъзхожда Lightning с това, че се е превърнал в универсален стандарт за всички модерни лаптопи, компютри, телефони и периферни устройства, тъй като носи изключително широка съвместимост и взаимозаменяемост на аксесоарите. И съвсем естествено се досещате, че не можем да кажем същото за Lightning. Ако Apple реши да премахне напълно портовете на своите устройства iPhone, това означава, че компанията ще „форсира“ потребителите си и производителите на устройства, услуги и приложения да преминат изцяло към безжичните технологии за всякакъв тип интеграция на периферия и други продукти. Компанията на практика е решила този проблем в собствената си еко система, тъй като продуктите на Apple винаги са идвали с безупречна интеграция помежду си, като потребителите могат да прехвърлят големи файлове, контакти и друга информация между устройствата си, без дори да си помислят за ползването на кабел, благодарение на услуги като AirDrop и iCloud синхронизацията, които дори не искат някакви действия от страна на потребителя, за да работят, освен той да си е направил Apple акаунт и да е свързал устройствата си към него.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини