Ще трябва да се простим с 24-пиновия конектор ATX: до края на годината излиза стандартът ATX12VO

22
4279

Преди четвърт век корпорацията Intel представи пред света спецификацията ATX, описваща не само форм фактора на персоналните компютри, но и ключовите особености на захранващите блокове. Тази спецификация замени остарялата AT и само за няколко години стана ключов стандарт за компютърната индустрия. Оттогава 20 и 24-пиновите ATX конектори се използват в почти всички дънни платки, но в близко бъдеще те може да изчезнат.

До края на тази година Intel възнамерява официално да представи стандарта Advanced Technology eXtended 12-Volt Only (ATX12VO). Той предвижда отказ от обикновения ATX 24-pin конектор в полза на 10-пиновия ATX12VO, както и преход към 12 V захранване, което значително ще опрости схемотехниката на захранващите блокове. Да си припомним, че чрез 24-пиновия ATX конектор на дънната платка се подават напрежения от +3,3 V, +5 V, +12 V, -5 V и -12 V.

С прехода към ATX12VO конекторът EPS12V за захранване на централния процесор ще стане опционален и ще се използва само при CPU с висока консумация. И още, захранването на 2,5 и 3,5-инчовите дискове ще се осигурява от самото дъно – съответният конектор ще се поставя до SATA III портовете. Разширителните карти както преди ше използват (6+2)-pin PCI-E Power слотове.

Внедряването на ATX12VO стандарта се планира да започне от готовите десктоп компютри, където преходът ще бъде по-безболезнен.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
22 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари