Миналата седмица в Япония бе стартиран първият прототип на собствен квантов компютър с което Страната на изгряващото слънце се включи в глобалната квантова надпревара.

Според теорията, новата квантова система може да извършва изчисленията 100 пъти по-бързо от най-съвременния суперкомпютър. Но ще консумира едва 1 киловат енергия, колкото консумира една микровълнова печка. Суперкомпютър със същата изчислителна мощност би консумирал над 10 000 киловата.

Японският квантов компютър се базира на съвсем други принципи от другите квантови системи. Основата на това устройство са кубити, базирани на спинови квантови точки. Това са поляритони, хванати в капан на потенциалната яма на екситони. Тези кубити могат да се използват за изчисления и за образуване на универсални програмируеми квантови елементи.

Самата квантова система е твърде необичайна: това е специално оптично влакно с дължина 1 километър, в което са създадени кубити, както и образувани с този кубити логически елементи. Оптичното влакно е запълнено с фотони, които в случая са носители на квантовата информация и техните свойства се използват за бързи квантови изчисления.

Японските учени обявиха, че създаденият от тях квантов компютър ще бъде готов за комерсиално използване през 2020 година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари