Япония създаде специализиран компютър за видео холограми

0
826

Устройството е резултат от 25-годишен труд. Учените подчертаха, че вече могат да бъдат произвеждани качествени триизмерни телевизори.

Създаването на видео холограма изисква значителни изчислителни възможности. За да се показва триизмерно видео с резолюция до 1 трилион пиксела на кадър, са необходими специални хардуер и софтуер. Системата за създаването на реалистични холограми трябва правилно да оцени бинокулярния паралакс, паралакса на движенията, ъгъла на конвергенцията и корекцията на фокуса.

Японските изследователи от университета Чиба работят върху този специализиран компютър още от 1992 година. Тази година е разработен новия HORN 8, признат за най-бързия компютър за видео холограми.

Благодарение на новата технология за регулиране интензивността на светлината, HORN 8 възпроизвежда качествено триизмерно видео на базата на двумерни изображения. Високата скорост на обработка е постигната с помощта на осем специализирани чипа, върху една и съща дънна платка.

Учените се надяват, че техният проект ще стане основата на бъдещите телевизори от ново поколение, осигуряващи качествено триизмерно изображение. Холограмите ще се използват не само за развлечения. Алиансът бизнес школи Future of Management Education възнамерява да използва новата технология в учебния процес.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за