fbpx
17.7 C
София

Япония ще използва своя нов квантов компютър съвместно със суперкомпютъра Fugaku

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Япония възнамерява да включи своя нов квантов компютър към суперкомпютъра Fugaku, който в продължение на две години оглавяваше рейтинга на най-мощните суперкомпютри в света. Новият японски суперкомпютър е изграден от компанията Fujitsu и японския институт за физикохимични изследвания RIKEN. Сега се подготвя неговата съвместна работа със новия японски квантов компютър, който е в процес на изграждане.

Очакванията са суперкомпютрите да смекчат недостатъците на квантовите системи – предимно вероятностния характер на техните изчисления, при който се допуска високо ниво на грешки , както и твърде краткото време на живот на кубитите. Към днешен ден редица компании вече използват най-различни квантови системи с класически компютри, които могат да прочитат и да променят състоянията на квантовите кубити. Но едва сега започва изграждането на нови програмни средства и инструменти за работа с квантови системи, нови софтуерни среди и дори алгоритми. Именно такива са намеренията на японските учени – създаването на подходящия инструментариум за съвместното използване на квантовите и конвенционалните компютри.

Институтът RIKEN е сформирал екип от програмисти на класически компютри и специалисти по квантови системи, която още в началото на тази година започна разработването на различните методи и техники за по-лесен обмен на данните между безименната засега квантова система и суперкомпютъра Fugaku. Съвместната работа на квантовия и конвенционалния суперкомпютър трябва да започне през 2025 година. Крайната цел е тази хибридна система постепенно да се преобразува в квантов компютър, който не допуска вероятностни грешки.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини