fbpx
29.8 C
София

Японският Showa Denko започна доставките на магнитни плочи с рекордна плътност – те ще осигурят HDD капацитет от 26 TB

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Най-големият независим производител на магнитни плочи за твърди дискове – японската компания Showa Denko – започна доставките на 3,5-инчови дискове с рекорден капацитет. Новите алуминиеви пластини притежават рекордна за индустрията плътност на записа от над 1TB/инч2, което позволява производството на плочи с капацитет 2,6TB. От тях Western Digital успя да създаде твърди дискове с капацитет 26 TB.

За производството на 3,5-инчови магнитни плочи с капацитет 2,6 TB Showa Denko разработи технология за защитно и магнитно покритие, базирана на най-малките магнитни кристали. В същото време за постигане на рекордна плътност на записа плочите поддържат две технологии : перпендикулярен запис с енергийна поддръжка (ePMR) и запис с наслагване върху плочите (SMR). Без SMR технологията капацитетът на плочата достига 2,2 TB. SMR технологията намалява скоростта за достъп до носителя, но увеличаващият капацитет компенсира този недостатък.

Очевидно твърдите дискове Ultrastar DC HC670 UltraSMR на Western Digital са базирани на 2,6 TB пластини Showa Denko. Western Digital започна да разпространява тези устройства преди няколко седмици за избрани клиенти. Стартът на масовите доставки на плочите Showa Denko за Western Digital и вероятно за Seagate ни позволяват да се надяваме на сравнително бързо масово производство на 3,5-инчови 26-TB твърди дискове.

Също така, Showa Denko разработи 3,5-инчови пластини с по-висок капацитет – 3 TB. Това се постига чрез поддръжка на технологията MAS-MAMR. Това също е технология за запис с „енергийна“ поддръжка, но по-сложна – с интегриране в магнитните глави на миниатюрни микровълнови излъчватели. Очевидно това е следващата стъпка в повишаване на капацитета на 3,5-инчовите твърди дискове, която може да се очаква към края на 2023 г. или малко по-късно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини