fbpx
8.5 C
София

Японски физици решиха един от главните проблеми на OLED дисплеите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Органичните светодиоди дават ярки и верни цветове, висок контраст и възможност за създаването на гъвкави екрани. Това са полупроводникови прибори съставени от съдържащи въглерод молекули, които преобразуват електрическата енергия в светлина. За разлика от стандартната LCD технология, OLED дисплеите не изискват подсветка и техните отделни пиксели могат да се включват независимо един от друг. Но основният недостатък на органичните светодиоди е ниската ефективност и стабилността на светене на синия светодиод.

Въпреки че диодите със син цвят, базирани на флуоресценция, масово се използват в продаваните към днешен ден дисплеи, те имат ниска максимална производителност. Така наречените фосфорециращи емитери могат да достигат идеална квантова ефективност до 100%, но обикновено имат по-кратък технологичен живот и изискват използването на скъпи метали – иридий или платина.

Като алтернатива учените разработват нови молекули, излъчващи светлина на базата на процеса на термично активирана забавена флуоресценция (TADF), която дава възможност за достигане на висока ефективност без използването на атоми на скъпи метали. Но този подход често дава светлина в по-широк честотен диапазон, а в този случай се налага използването на филтри, при работата на които се изразходва излишна енергия.

Японски учени измислиха как да реша този проблем. Те са създали уникален TADF излъчвател с чисто синя светлина и са успели да съдът молекули, които преобразуват електрическата енергия в светлина без да се разрушават при използването на светодиода.

По време на експериментите учените са получили двукратно увеличение на технологичното време на живот при висока яркост и споделиха, че новият светодиод може да работи с 50% от яркостта си в продължение на 10 000 часа. Това все още е доста малко за практическо използване, но новата технология има бъдеще,


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини