12 мита за SSD, които е време да забравим

28
9251

През последните няколко години флаш дисковете станаха изключително популярни и почти изцяло замениха традиционните хард дискове, а това повлече след себе си лавина от митове за SSD. Нека се спрем на някои от тях и по-добре да разберем тяхната работа.

Мит първи: старите компютърни системи не работят както трябва с SSD и ги повреждат

Причината за появата на този мит е ясна: опцията TRIM се поддържа само от съвременните операционни системи. При Microsoft това е Windows 7 и нагоре. Но каква е все пак тази опция и за какво се използва?

Когато изтриваме файл от някоя директория, той не се премахва физически от диска – дискът дори и не знае за това. Просто файловата система отбелязва тези клетки като заети. При хард дисковете с това няма никакви проблеми – при тях скоростта на запис и четене на информацията не се различава особено Но при флаш дисковете не е така – данните в SSD се записват много по-бавно отколкото се четат. Затова бе въведена и опцията TRIM: тя почиства неизползваните клетки преди в тях да бъде записана информация и по този начин скоростта на работа на флаш диска винаги ще бъде еднакво висока.

Изводът е ясен: по-старите компютърни системи не повреждат и не убиват SSD. Просто заради липсата на поддръжка на TRIM, флаш дисковете в тези системи работят малко по-бавно. Но това „бавно“ е многократно по-бързо и от най-добрите хард дискове, а и като се имат предвид малките изисквания на по-старите компютри, след поставяното на SSD в тях, те направо политат и започват да работят многократно по-бързо.

Втори мит: флаш дисковете са по-ненадеждни от хард дисковете

Зависи коя точно надеждност се взема предвид. Ако изпуснете един SATA SSD от височина около 20 см, едва ли ще му стане нещо, но за хард диска подобно падане може да го изпрати в компютърния рай. Но ако говорим за технологичното време на живот на тези запомнящи устройства, то тук не всичко е очевидно.

Тестовете на експертите показват, че дори и най-евтините SSD позволяват записа на 500-700 TB информация. Много ли е това или малко? Дори и непрекъснато да инсталирате игри на вашия компютър и да съхранявате 4К видеа, едва ли за една година ще успеете за запишете, при необходимост да изтриете и отново да запишете, повече от 15-20 TB. С други думи ресурсът на презапис на клетките ще се изчерпи след 20-30, а при топ моделите SSD, след 100 години. Много е голяма вероятността флаш дискът да надживее вашето компютърно устройство и дори няколко устройства. По-скоро SSD морално ще остарее, отколкото да се повреди.

Трети мит: в слабите компютри няма смисъл от поставянето на SSD

Тук всъщност въпросите са два – кой компютър всъщност се счита за слаб и за какви цели се използва. Дори и при компютър с Pentium 4, който е на около 15 години, Windows 7 с SSD работи и се зарежда много по-бързо в сравнение с HDD. А в интернет особена разлика няма – там натоварването на процесора бързо стига до 100% и всичко започва да работи по-бавно, дори и при най-съвременен флаш диск.

Може да се каже, че ако при ежедневната работа процесорът не се натоварва до 100%, то поставянето на SSD осезателно ще ускори работата на компютъра. Но ако процесорът непрекъснато се натоварва много, никакъв флаш диск няма да помогне.

Четвърти мит: в геймърските топ-компютри трябва да се слагат NVMe SSD и точка

Интересно е, че в скъпите компилации на геймърски компютри масово се поставят бързите NVMe SSD. С две думи това е нов протокол, разработен специално за SSD, даващ възможност за използването на четири PCIe линии, което дава фантастичните скорости на четене и запис над 2-3 GB/s.

Но ако сравним скоростта на зареждане на игрите от тези съвременни чудовища и от простичките бюджетни SATA SSD, ще видим, че разликата е едва 1-2 секунди, но разликата от хард дисковете е много голяма – зареждането от SSD е минимум 2-3 пъти по-бързо. Защо става така?

Първо, последователното четене или запис са нещо твърде относително: буквално след 15-20 секунди ще се изчерпи бързият SLC кеш и скоростта ще падне до няколко стотици MB – тоест, до новото на обикновения SATA 3 флаш диск. Второ, игрите (и изобщо програмите и приложенията) съвсем не са един-два файла с размер няколко GB. На практика това са десетки хиляди малки файлове, при работата с които скоростта на работа на SSD достига само десетки MB в секунда, което е все пак десетина пъти по-бързо и от най-добрите хард дискове. Трето, скоростта на зареждане на игрите далеч не зависи само от флаш диска: своята роля оказват процесорът, видеокартата и оперативната памет.

В крайна сметка супер NVMe SSD дискът и обикновеният SATA флаш диск при зареждането на игрите се държат по еднакъв начин и няма смисъл да се плаща за първия. Едва ли е значителна разликата между 24 и 25 секунди време за зареждане на една игра, като за икономисаните пари могат да се купят други компоненти.

Пети мит: данните от SSD могат да се изтрият само чрез пълно форматиране на диска

Как работи пълното форматиране? Нищо сложно – съвсем банално във всички клетки на флаш диска се записват нули. Да се възстановят данните след тази операция е на практика нереално. При хард дисковете все пак има някакъв шанс поради тяхната магнитна природа, но е необходимо изключително скъпо оборудване. Ето защо при HDD се налага пълно форматиране, което се извършва обикновено преди да бъдат продадени за използване втора ръка.

Но за изтриване на информацията от SSD е предвидена специална TRIM инструкция, която изтрива всички клетки и възстановяването на каквато и да било информация е невъзможно. Именно тази инструкция се използва при бързото форматиране на флаш диска. Ето защо при SSD не е необходимо пълно форматиране, нещо повече: то е вредно за флаш дисковете, понеже по този начин се увеличава записаната на тях информация и по този начин се намалява техния ресурс.

Шести мит: SSD не увеличават FPS при игрите

На пръв поглед, ще за мит е това? Така или иначе, данните от запомнящото устройство предварително се зареждат – първоначално в оперативната памет, а след това с тях работят процесорът и видеокартата. Тоест, броят кадри в секунда зависи само от тези три компонента и дисковете не са важни.

Това не е съвсем така: съвременните игри са много тежки и скоростта на диска може да се окаже недостатъчна за зареждането на необходимите данни в оперативната памет. В крайна сметка се появяват незаредени докрай текстури, което си е неприятно, но след това започва появата и на лагове – изображението замръзва за кратко време. Това не оказва влияние на средния FPS, но при така наречените 1% low или 0,1% low броят на кадри може да падне до 5-10 FPS. Това означава, че на всеки няколко секунди играта ще лагва, което е съвсем непоносимо.

Този проблем може да бъде решен чрез прехвърлянето на играта върху SSD. В този случай 1% low и 0,1% low сериозно се вдигат и няма лагове. Флаш дискът наистина може да увеличи броя на кадрите в игрите.

Седми мит: не може просто така да се прехвърли операционната система от HDD на SSD

Много хора считат, че съвременните операционни системи по различен начин се инсталират на тези два типа запомнящи устройства и ако в компютъра бъде поставен SSD, то се налага нейното преинсталиране върху флаш диска. Това не е съвсем така: дори и да сте инсталирали Windows 10 на HDD, в системната папка си остават драйверите за работа със SSD и при прехвърлянето на ОС на флаш диска тя работи без проблеми – необходими са само някои допълнителни настройки.

Разбира се, има изключения. Така например, първата Windows 7 не може да работи с NVMe SSD и преди прехвърлянето й към SSD, този драйвер трябва да бъде интегриран в системата. В някои случаи при прехвърлянето от HDD на SSD се губи активацията на Windows, но други проблеми обикновено не възникват.

Осми мит: за да се удължи живота на SSD, от него трябва да се премахне SWAP файла, индексацията и т.н.

Това не е за учудване: наистина, ако изключим всички системни операции, които осъществяват презапис на информацията на диска, то SSD може и да живее повече. Но тук има един тънък момент: дори и без тези хитрости флаш дискът ще оцелее няколко десетки години. Но без SWAP файл (или с него, но поставен на HDD) се появяват всички болки от работата с недостатъчно RAM. Това означава минути търсене на файлове в диска, когато индексацията е изключена и нетърпимо забавяне на всичко. Тук е най-добре нищо да не се променя и просто да се радваме на бързата работа.

Девети мит: SSD изисква дефрагментиране

Навярно мнозина, които са инсталирали операционната система на HDD помнят, че след около половин-една година дефрагментирането на диска връща неговата предишна бързина без да се налага преинсталиране. Причината за това е ясна: главата на хард диска по-бързо чете данните, когато те са разположени последователно. Всяко прехвърляне в друго място води до забавяне от десетки милисекунди при зареждането на системата и програмите. Ето защо дефрагментацията – подреждането на блоковете на програмите в от различни области на диска в една област, наистина ускорява работата.

Но при SSD това не е така: без да навлизаме в подробности, времето за достъп до всички клетки на флаш диска е еднакво. И при него на практика няма разлика дали програмата е записана като един цял къс или е разделена на множество малки блокове – тя ще се зарежда еднакво бързо. Дефрагментацията за флаш диска не е необходима и дори е излишна, понеже дори и да е незначително, тя намалява неговия ресурс.

Десети мит: SSD не изисква допълнителни настройки след инсталирането на операционната система

Това не е точно така. Наистина, повечето потребители просто инсталират необходимата ОС и си работят без никакви проблеми. Но всъщност флаш дисковете са доста сложни, със специфични контролери, и редица производители, като например Samsung, предлагат отделни собствени драйвери и помощни програми за обновяване на техния фърмуер. Разбира се, може нищо да не се пипа и SSD добре ще си работи, но често има възможност за увеличаване производителността на флаш диска чрез обновяване на драйверите или фърмуера.

Единадесети мит: SSD са като RAM и не се нагряват много

Нагряват се и още как. Ясно е, че ако се използват евтини SATA дискове с несложни контролери, проблеми няма. Но новите топ модели NVMe SSD на Samsung или Intel имат мощни контролери с две процесорни ядра, които без охлаждане бързо вдигат температурата си до 70-75 градуса по Целзий, след което веднага започва тротлинг, водещ до понижаване скоростта на четене и запис. При RAM поставянето на радиатори е глезотия, но при бързите SSD охлаждането е необходимост.

Дванадесети мит: необходимо е непрекъснато да се следи състоянието на SSD

Не е задължително. Естествено, необходимо е да се знае как работят отделните компоненти на компютъра. Но да се държи в паметта програма за мониторинг на SSD не е необходимо – контролерът на флаш диска отлично разпределя информацията по клетките, а и съвременните ОС много добре работят с флаш дисковете и автоматично подават необходимите команди.

 


Виждаме, че митовете за SSD съвсем не са малко. Знаете ли някой друг? Споделете, за да умножим информацията.

28
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
19 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

“ Ако изпуснете един SATA SSD от височина около 20 см, едва ли ще му стане нещо, но за хард диска подобно падане може да го изпрати в компютърния рай“ Ако изпусна един HDD от 20 сантиметра, вероятно се има предвид който не работи в момента и не е монтиран в компютър, няма да му стане съвсем нищо. Повреждането на неактивен HDD при изпускането от такава нищожна височина, е също такъв мит, като някои от тези, които се опитвате да оборвате. Не искам да се опитвам дори да обсъждам доколко останалите митове, описани в статията наистина битуват нейде измежду потребителите… Виж още »

Гошко
Гошко

Ако хард диска е изключен от тока без да са се паркирали четките, при изпускане от 20 см., при повечето случаи ще има сериозни последствия(разбира се не веднага)!

Кольо
Кольо

Е да, ако то винаги има частни случаи, които не отменят правилото. Освен това си има механизми за паркиране на главите дори при внезапно спряло електричество.

RMM
RMM

Изтървал съм диск за лаптоп горе-долу от 20 см, като не работеше. Още работи перфектно, но се появиха няколко SMART грешки при четене, както и записа за mechanical shock се промени. Така че изкарах късмет, можеше и да е пътник. При SSD няма подобни проблеми, поради липсата на механика.

Кольо
Кольо

Грешките може да са и вследствие на износване от нормалната употреба. Дори може някои от тях да ги е имало и от преди изпускането. Всъщност поне на мен досега не е попадал в ръцете практически чист от грешки диск, такива има вследствие несъвършенства при самото производство на отделните части и на цялото устройство.

Ecstas
Ecstas

безсмислен коментар , а статията въообще не е лоша и е точно за хора като теб

Valkost
Valkost

Ммм даааа ! Обширна статийка ! Само, че никъде не прочетох съвети или мнение за това важната информация на какво е по-добре да се съхранява ?! ДРЪН, ДРЪН, ДРЪН, А НАЙ-ВАЖНОТО Е ИЗПУСНАТО ! Като се има предвид, че няма HDD, който от раз да спре и да се изгуби завинаги наличната информация ( при SSD това е редовен номер ) ! Дори и да блокира самият хард диск или да му изгори платката винаги можете да възстановите по-голямата част от инфото . Ако ли пък не знаете или не сте в състояние да го направите … Има куп фирми… Виж още »

Аз-Съм
Аз-Съм

не си прочел защото статията не е за това 🙂

RMM
RMM

И защо някой трябва да ти казва къде и как да си пазиш важната информация? Като не знаеш, аз да ти кажа – държи се на минимум 2 отделни независими носителя, като на колкото повече места я имаш, толкова по-голям е шанса нещо да се възстанови. Правиш си периодично обновяване на данните и това е. Над 90% от потребителите не го правят това, после реват на умряло като стане нещо. Нито SSD, нито HDD са на 100% сигурни, да не говорим, че цените за възстановяване са такива, че в повечето случаи ще си прежалиш информацията.

Цаца
Цаца

Mega.nz на ким.ком 50гб безплатно криптирано пространство за най-ценната информация!

Gero
Gero

Криптирано за кого? Изобщо ли не ти идва на ум, че информацията се използва .. ПРимерно google photo за обучаване на изкуствен интелект !

Valkost
Valkost

БРАВО ! Като чета коментара ти разбирам, че си прочел моя по-горе от край до край ! Не разбрах само защо хабиш място за да го копираш ?!

Gero
Gero

Аз смених 2 ssd-та в гаранция A-data. Третото изкара година и половина.
Аз използвам SSD единствено за OS. Инфорамцията се съхранява на HDD.
Дали на 2 или 5 места е въпрос на приоритети и ценност на данните.

Valkost
Valkost

Браво Gero ! Ей такива коментари (кратко и ясно) ми харесват ! С две думи си засегнал основното, което исках да обясня в моя „малко“ разтегнат коментар ! То, ако трябва да сме крайни, най-сигурното място за съхранение на данни са „петроглифите“, ама айде да не стигаме до там … Хахахахахах 😄 !

Аз-Съм
Аз-Съм

Браво! Като цяло добре написано за неопитните потребители ще е доста полезно.

Ocenic815
Ocenic815

Добре написана статия, а ето и моите 2 цента по въпроса 🙂 – Мит 9 SSD изисква дефрагментиране – въпроса е спорен, понеже при ССД-тата под дефрагментиране се има предвид друго. И в Win 7 и 10 по подразбиране в включен system maintenance-a, който вкл. и дефрагментиране, но ако системата засече ССД тя не прави класическото такова а по скоро TRIM. И Microsoft съветва да не го пипаме, Windows-а сам знае какво да прави и няма да ви „износи“ SSD-то 🙂 – Мит 10 – SSD не изисква допълнителни настройки след инсталирането на операционната система. По скоро е точно обратното.… Виж още »

pedro
pedro

Връщам ти 2-та цента, защото явно хабер си нямаш

Ocenic815
Ocenic815

Еххх, pedro… Направо се разстроих от съдържателния ти коментар 🙂

ubitak
ubitak

Моите 2 стотинки. мит номер 6: Правилно е да се нарече мит. Единствено може да има ефект при игри, които зареждат огромни асети, но и те вече се оптимизират. За онлайн мултиплеър няма никакъв смисъл, защото там има прекалено много други предпоставки за влошаване на качеството на играта. Лично съм тествал с различни заглавия, в офлайн режим се кефиш на бързо зареждане и след това е същата игра, в онлайн сесии винаги ще има поне един друг играч с много по-бавна машина или лоша връзка, което пак води до чакане и след това същата игра. Има и един основен недостатък,… Виж още »

Dancho
Dancho

Просто файловата система отбелязва тези клетки като заети. <- празни/свободни

TGR
TGR

Аз ще споделя опит с повреди на hdd и ssd.
При повреда на SSD в 90 процента от случаите информацията е там и може спокойно да се прочете. Да имал съм случаи при които изгаря контролера и информацията е изгубена но много рядко.
При изгаряне на hdd информацията в него е в повечето случаи изгубена. Да естествено винаги можеш да го пратиш в специален център, но срещу доста бомбастична цена. Когато информацията е важна без значение SSD или hdd -RAID без 0 де.
И друг факт raid 0 на 2 бр. Sata SSD не дава и 25 процента увеличение на производителността.

Коментар
Коментар

Да отбележим, че райд-а не е бекъп, достатъчна е една криптобуба…
Също съм съгласен, че в 99% от случаите hdd дава признаци, че нещо не е ок, обикновено грешките са в дяла на ос-а де се пише/чете на-много.
Лично аз не ползвам swap, щото имам предостатъчно рам (да отбележа, че не съм с боза).

Valkost
Valkost

Съгласен ! В повечето случаи HDD дава признаци, че нещо не е наред много преди да се наложи неговата смяна, което пък дава време да се вземат необходимите мерки ! Докато при SSD ти дава колкото си искаш време за размисъл, като как изведнъж се оказва, че компа не го вижда !

pedro
pedro

Тези митове явно са събирани от третокласниците пред блока

Oceanic815
Oceanic815

Ох, на мама четвъртокласника (зад блока)!

мхм
мхм

За надежни, не са много надежни, защото за 3 години смених 2 m2 nvme samsung, единия издържа точно 2 години, купих нов, той сдаде багажа за дни та го смених и него гаранционно. Сега да видим последния колко време ще изкара.

Agentpat™
Agentpat™

Хехеее! Ти ме уби! Направо можеш да кандидатстваш в Гинес за приза „световен карък“. Колкото SSD-та съм имал (и имам) всичките си бачкат без проблеми и до сега.

мхм
мхм

Имам още 3 ссд но на сата едното е на 5-6 години и още работи, проблемни са nvme, които очевидно не си ползвал 😉