fbpx
17.7 C
София

21+ програми за анализ и бенчмарк на вашия хардуер

Наблюдавайте, анализирайте, сравнявайте...

Най-четени

Току-що сте си купили нов настолен компютър за игри или лаптоп за офиса. Може би сте обновили компютъра си с нов процесор и дънна платка. Може би се занимавате с овърклок и настройвате системата си, за да работи максимално бързо. Но знаете ли какво точно имате? Има ли машината ви частите, които трябва да има? Колко добре работи тази конфигурация всъщност? Това са наистина важни въпроси.

Ето защо е разумно да се сдобиете с програми, с които да проверите какво има вътре в кутията и да тествате вашата платформа спрямо други машини или да ги сравните с резултатите, показани в ревютата на съответния хардуер.

За тази цел TechSpot съставиха списък от 21 програми, които са чудесни за анализ или бенчмарк на вашите устройства, независимо дали имате мобилен телефон, лаптоп или настолен компютър с Windows, Linux или macOS. Има за всеки.

Софтуерните приложения, предложени в тази статия, ще сканират устройството ви и ще проверят за информация за съдържащия се в него хардуер. Много от приложенията са напълно безплатни, въпреки че някои от тях отключват пълния си потенциал само с платената си версия.

Част 1: Програми за анализ и наблюдение на вашия компютър

CPU-Z

Изтегли от Kaldata | Уебсайт: CPU-Z

Тази малка програма съществува от повече от 20 години и е дело на софтуерния разработчик Франк Делатр от Франция. Съвременните процесори съдържат набор от инструкции, които, когато бъдат активирани, предоставят богата информация за процесора: марка, модел, брой ядра, нива на кеша и т.н.

Приложението съдържа и прост бенчмарк на процесора и стрес тест; можете да качите резултатите си на техния уебсайт и да споделите статистиката си – не е лошо за нещо, което струва точно нула долара. CPU-Z е наличен само за персонални компютри с Windows, като има версия и за Android.

GPU-Z

Изтегли от Kaldata | Уебсайт: GPU-Z

Следва друга програма, специфична за хардуера – GPU-Z, която се появи още през 2007 година и е дело на екипа на Techpowerup. Тя работи по същия начин като CPU-Z, като използва набор от инструкции за събиране на информация за спецификациите на графичната карта.

Няма инструмент за бенчмарк, но може да следи и регистрира резултатите от настройките и сензорите на картата, като тактова честота, температура, напрежение и процент на използване. Инструментът предоставя връзка към базата данни за графични процесори на Techpowerup, така че ако искате да научите повече за вашата графична карта, натиснете бутона Lookup. GPU-Z е наличен само за Windows и е безплатен.

HWinfo

Изтегли от Kaldata | Уебсайт: HWinfo

HWinfo използва обратния подход на CPU-Z, тъй като ви показва всичко, което може да се намери в компютъра ви. Подробностите са толкова много, че тя разделя информацията в 3 раздела: обобщение на системата, пълен отчет и показания на активните сензори.

Обобщаващият прозорец е чист и максимално информативен, но перлата в короната е пълният системен отчет. Голяма част от данните могат да бъдат извлечени от Мениджъра на устройствата на Windows (Win Key + X, след което го изберете от списъка), но данните са представени по много по-добър начин и са много по-изчерпателни.

Данните от активните сензори са също толкова обширни, включвайки данни от процесора, оперативната памет, дънната платка, графичната карта, вентилаторите, устройствата за съхранение и т.н. Искате по-нагледен начин за показване на статистическите данни? Просто щракнете върху всеки запис в списъка с показания и HWinfo ще го покаже като графика (вижте тук).

HWinfo се разпространява вече повече от 20 години и се актуализира почти всеки месец. И също няма той да ви струва абсолютно нищо. Разработчикът на инструмента, Мартин Малик, заслужава огромна похвала за своя дългогодишен проект. Програмата поддържа 32 и 64-битови версии на Windows, а има дори и версия за DOS.

Speccy

Изтегли от Kaldata | Уебсайт: Speccy

Ако HWinfo показва твърде много подробности за вас, Speccy е програмата за вас. Тази малка програма е създадена от разработчиците на CCleaner и по същество представлява обобщение на системата. В нея е вградено регистриране на някои сензори, както можете да видите на изображението по-долу: малките зелени стълбовидни графики активно изобразяват стойностите на температурата или количеството използвана оперативна памет и т.н.

За разлика от предишните 3 програми в списъка, тази не се актуализира толкова често, но е проста и удобна за потребителя. Speccy е налична за персонални компютри с Windows и е безплатна за използване, но ако искате допълнителните функции на автоматични актуализации и първокласна поддръжка, ще трябва да заплатите годишен абонамент от 19,95 долара.

AIDA64

Изтегли от Kaldata | Уебсайт: AIDA64

Стандартната версия, AIDA64 Extreme, е много подобна на HWinfo, но не е безплатна. Софтуерът се предлага с 30-дневна пробна версия, като различните изходи са ограничени, както е показано по-долу. След пробния период таксата в момента е 59,95 долара, което дава възможност за използване на всички функции на софтуера и осигурява техническа поддръжка и актуализации за една година. Програмата продължава да работи, когато лицензът изтече, но ще трябва да го подновите за продължаване на поддръжката.

AIDA е създадена от унгарските разработчици на софтуер FinalWire и е в обращение в няколко форми от 2010 година насам.

AIDA64 получава място в този списък, защото притежава някои допълнителни възможности за стрес тестове и диагностика и има версии и за Android и iOS, така че ако искате цялостно вникване във „вътрешностите“ на компютъра ви или мобилния ви телефон, това е един от начините да го направите.

HWMonitor

Изтегли от Kaldata | Уебсайт: HWMonitor

Ако мисълта да платите за програма, която следи сензорните изходи на вашия хардуер, ви звучи не толкова яко, създателите на CPU-Z са ви осигурили. С размер малко над 1,5 MB това малко приложение ще бъде всичко, от което се нуждаете.

HWmonitor е предназначен само за компютри с Windows, но е безплатен и като инструмент за следене на температурите, скоростта на вентилатора и напреженията се вписва идеално в тази роля.

Open HWM

Изтегли от Kaldata | Уебсайт: Open HWM

Ако търсите програма за наблюдение за компютър с Linux, за съжаление възможностите ви са доста ограничени. Въпреки това от 10 години софтуерният разработчик Михаел Мьолер ръководи проект с отворен код, за да помогне за запълването на тази ниша – запознайте се с Open Hardware Monitor.

Софтуерът не се заплаща и е наличен и за Windows. Изглежда и работи много подобно на HWMonitor, но се стартира и работи малко по-бързо от него.

I-Nex

Изтеглете от офциаилния уебсайт: I-Nex

Разработен от малка група програмисти в Полша, този инструмент, предназначен само за Linux, работи подобно на CPU-Z, но предоставя и допълнителна информация за твърдите дискове, аудиосистемата и структурата на операционната система.

Подобно на много други програми в този списък, I-Nex е безплатeн, но изглежда, че не се актуализира толкова редовно, колкото другите програми, така че ако вашата Linux конфигурация е оборудвана с най-новия хардуер, тя може да не го разпознае правилно.

Част 2: Програми за бенчмарк и стрес тест на вашия хардуер

Вече разполагате със всички необходими инструменти за наблюдение, но как да разберете дали устройството ви работи точно както трябва? Това е една от причините, поради които се извършват бенчмаркове.

Има много програми за бенчмарк и много игри, които имат вградена функция за бенчмарк. Игрите са чудесни за стрес тестове на графичния ви процесор, а в тази статия ще намерите 13 програми, които често се използват в ревюта на хардуер или които предоставят допълнителни функции за тестване, които игрите не могат да направят.

Тук няма да откриете програми, които могат да следят и регистрират честотата на кадрите в игра, като FRAPS или MSI Afterburner, тъй като те не тестват директно компютъра.

Cinebench

Изтеглете от офциаилния уебсайт: Cinebench

Инструментът за бенчмарк Cinebench всъщност е много съкратена версия на програма за рендиране, наречена Cinema 4D, на Maxon. Когато я стартирате, приложението използва процесора за създаване на едно изображение, но всичко това се извършва с най-новите техники за трасиране на лъчи.

Графичният процесор не се използва в теста, освен за изпращане на резултата към монитора, но той е чудесен за анализ на това колко добре процесорът управлява нишките и паметта. Cinebench може да бъде конфигуриран да рендира сцената, като използва определен брой нишки, започвайки от само 1 (по същество само едно ядро на процесора) и след това до 256.

Дори ако процесорът не поддържа толкова много нишки, бенчмаркът ще продължи да работи, тъй като всеки низ от инструкции обработва малка област от изображението – с други думи, използването на повече нишки просто означава, че всеки рендериран участък е по-малък.

Резултатите от Cinebench ще намерите в почти всяко ревю на процесор в интернет, но имайте предвид, че по-старите версии не провеждат същия тест, така че резултатите не са сравними. Макар че това не е подробен тест за цялата ви система, няма нищо по-хубаво от това да гледате как новият ви многоядрен процесор се „разкъсва“ на сцената. Тестът е напълно безплатен и е наличен за Windows и macOS.

Друг популярен бенчмарк за процесор, който се основава на задачи за рендиране, е Corona. Това приложение е базирано на рендера Corona и ви позволява да сравните производителността на вашия процесор с голяма база данни с резултати.

SiSoft Sandra

Изтегли от Kaldata | Уебсайт: SiSoft

На пръв поглед може да изглежда, че SiSoft Sandra предлага същите функции като HWinfo и AIDA64, но за разлика от тези обобщаващи програми Sandra е снабдена с множество инструменти за бенчмаркинг.

Списъкът с тестове е изчерпателен, но повечето от тях са специфични за конкретна задача, като например математиката, свързана с обработката на изображения. За щастие има и общ компютърен тест, но трябва да се внимава: той се изпълнява дълго време и е възможно компютърът ви да се повреди (екранът да се изключи, RGB вентилаторите да забият и т.н.) по време на теста, тъй като той е наистина интензивен.

На страницата с резултатите ще бъдат сравнени резултатите с други платформи за сравнителен анализ, както и ще бъде представена разбивка на отделните факти и цифри. За системните администратори и PC конфигураторите Sandra покрива всички изисквания; тя обаче не е толкова дружелюбна към обикновения потребител на компютър.

Sandra е налична само за Windows, но версията „Lite“ е безплатна и идва с множество тестове. Цената на ъпгрейда за отключване на всичко в момента е доста висока – 69,99 долара, но може да се инсталира на до 5 различни компютъра. Има още версии за професионалисти и различни индустриални сектори (които изискват множество лицензи и отдалечено наблюдение), но техните цени са значително по-високи и варират от 199,99 долара, та чак до 2195 долара.

PCMark 10

Изтеглете от официалния уебсайт: PCMark 10

Ако търсите по-общ бенчмарк, който да тества компютъра с Windows в различни често срещани ситуации (офис приложения, поточно предаване на видео, игри и т.н.), то PCMark 10 е подходящата програма за вас. Създадена от Futuremark във Финландия (по-късно придобита от UL), програмата съществува в различни версии от 2002 година насам.

Съществува безплатна версия „Basic“, която изпълнява един общ бенчмарк тест; отключването на останалите тестове и други функции ще ви струва 29,99 долара, ако ако желаете още повече тестове (като например живот на батерията, производителност на паметта и тестване на специфични приложения) и по-голям контрол върху програмата, тогава ще трябва да похарчите 1495 долара всяка година за изданието „Professional“.

PCMark следи различни неща по време на теста, като например натоварването на процесора и температурата, а резултатите могат да бъдат качени в базата данни на UL за сравнение с други системи. Съществува отделна версия на PCMark за устройства с Android.

3DMark

Изтеглете от официалния уебсайт: 3DMark

Друг инструмент за бенчмарк на UL, който е още по-популярен, 3DMark, се появи преди повече от 20 години и е един от стандартните начини за тестване на графични карти, въпреки че игрите в по-голямата си част поеха тази роля. Това е така, защото той се фокусира върху изпълнението на интензивни 3D графични натоварвания, като използва най-новата технология за рендиране, поддържана от съвременните графични карти.

Съществуват отделни версии за Windows, Android и iOS, като тя се предлага в безплатна версия „Basic“, която съдържа 4 стандартни теста. Платеният пълен продукт ви дава всички тестове, включително стрес тест и така наречените Feature Tests, които анализират определен хардуер или възможности за рендиране, а покупката ви позволява да персонализирате графичните настройки.

Професионалното издание на 3DMark, предназначено за специалисти от индустрията, осигурява по-голям контрол върху автоматизацията и конфигурацията на тестовете и струва 1495 долара на година, но единственият допълнителен тест, който получавате, е инструмент за качество на изображението. 3DMark също така ви позволява да качвате в база данни и да сравнявате компютъра си с други конфигурации.

3DMark все още е популярен сред общността на овърклокърите и най-добрите резултати в базата данни често са компютри, охлаждани с течен азот, с екстремни тактови честоти.

Basemark GPU

Изтеглете от официалния уебсайт: Basemark GPU

Basemark може да изглежда като клонинг на 3DMark (част от екипа разработчици са бивши служители на Futuremark), но този графичен тест има важно предимство пред финландския си съперник: има версии за Windows, Linux, MacOS, Android и iOS, така че, ако сте професионален тестер на хардуер или просто имате много оборудване за проверка, Basemark GPU може да отговаря на вашите нужди.

За тест за рендиране той е доста голям – малко под 1 GB; а ако искате да проучите доколко добре графичната ви карта се справя с различни видове компресия на текстури, можете да изтеглите още повече от техните сървъри. Basemark поддържа 3 различни графични API-та: DirectX 12, OpenGL и Vulkan, което го прави уникален на пазара, на който се конкурира.

Има безплатна версия за всички платформи, но ако искате да отключите възможността за автоматизиране на тестовете или да ги конфигурирате извън това, което Basemark са задали, тогава вероятно нямате късмет. Това е така, защото тези функции са налични само в корпоративното издание и за него няма публична цена.

7-zip

Изтегли от Kaldata | Уебсайт: 7-zip

7-zip е приложение за компресиране на файлове, но по случайност то съдържа една хитра малка функция за тестване: създава някои ненужни данни и след това използва алгоритъма LZM, за да ги компресира и декомпресира без загуба на данни. Просто отидете в „Инструменти“, щракнете върху „Бенчмарк“ и започнете. Ясно е, че това не е инструмент за бенчмаркинг, но почти винаги се показва в прегледите на процесори, защото представя сценарий за тестване в реални условия.

Тестът за компресиране е добър, за да се види доколко са способни кеш паметта на процесора и системната памет по отношение на широчината на лентата и закъснениетo. Резултатите от декомпресирането се влияят в по-голяма степен от вътрешната структура на процесора и от това доколко добре се справя с произволни целочислени операции с разклонения. Така че, ако искате да сравните тези аспекти между различни марки и модели процесори, 7-zip е удобен за използване и подобно на Cinebench, резултатите от него често се показват в ревюта на процесори.

Най-хубавото на програмата е, че не струва нищо и е достъпна за потребители на Windows и Linux.

OCCT

Изтегли от Kaldata | Уебсайт: OCCT

Ако се занимавате с овърклок или току-що сте създали нова система и искате да проверите доколко е стабилна, ще ви е необходима програма за стрес тест на компютъра. OCCT (Overclock Checking Tool) отговаря много добре на тази задача и въпреки че е предназначена само за машини с Windows, тя може да следи различни сензори и хардуерни нива по време на работа.

Приложението не разполага с голям набор от тестове, но те правят точно това, което се очаква от тях: натоварват процесора, графичния процесор или оперативната памет и ги тренират добре. OCCT е безплатен за обща употреба, въпреки че предлага платени версии с допълнителни функции за експортиране и отчитане.

Blender Benchmark

Изтеглете от официалния уебсайт: Blender

Blender е софтуер с отворен код за 3D моделиране, рендиране, анимация и постпродукция. Бенчмаркът е базиран на този софтуер и е разработен от екипа на проекта, за да събира резултати от хардуерни тестове и да прави сравнения между системния хардуер, инсталациите и да помага на разработчиците да следят производителността по време на разработката на Blender.

Бенчмаркът на Blender е достъпен за Windows, Linux и macOS.

Бенчмаркът може да се изпълнява онлайн или офлайн. Бенчмаркът стартира Blender и визуализира производствени файлове, като има възможност да качите резултатите си в портала за отворени данни на blender.org.

Geekbench

Изтеглете от официалния уебсайт: Blender

Друг популярен инструмент за бенчмаркинг е Geekbench на Primate Labs. Geekbench също съществува от дълго време и през годините е имал справедлив дял от негативни критики, особено от страна на фигурата в индустрията Линус Торвалдс. Въпреки това той е една от много малкото програми за тестване, която е налична за всички 5 основни платформи: Windows, Linux, MacOS, Android и iOS.

Интерфейсът е елементарен и няма никакви фантастични графики, докато работи. Вместо това той спокойно изпълнява серия от тестове, като извършва изчисления, използвани при различни изчислителни натоварвания, и показва резултатите под формата на списък с резултати.

Подобно на много други инструменти за сравнителен анализ, резултатите могат да бъдат качени в онлайн базата данни на създателя, което означава, че можете да сравнявате резултатите си с други системи или да споделяте своите собствени.

Geekbench се предлага като безплатна неограничена „пробна версия“, която прави всичко, от което се нуждаете. Срещу 9,95 долара обаче получавате възможност да управлявате онлайн резултатите си, а срещу 99,99 долара – да конфигурирате напълно какво и как прави програмата.

Novabench

Изтеглете от официалния уебсайт: NovaBench

Ако търсите друг мултиплатформен тестер, трябва да помислите дали да не разгледате Novabench. Наличен за Windows, Linux и macOS, този инструмент за бенчмарк предлага тестове на CPU, GPU, RAM и твърд диск.

Макар че няма графичната точност на 3DMark или обхвата от аналитични тестове, които предлага Sandra, целият бенчмарк е кратък (например, той е много по-бърз от Sandra) и има и функция за онлайн сравнение. Ако дадете 19 долара, ще получите версията Pro на инструмента, а срещу това ще получите мониторинг на температурата, тест за износване на батерията на лаптопите и повече опции за конфигуриране.

Phoronix Test Suite

Изтеглете от официалния уебсайт: Phoronix

Какво да правите, ако искате да направите бенчмарк (базиран на Windows, Linux или macOS), но не искате да плащате за пълния набор от функции? Или да кажем, че сте ИТ специалист и трябва да тествате и наблюдавате хардуера от разстояние, какво тогава? Много е просто: Phoronix Test Suite е това, от което се нуждаете.

Необходимо е обаче да се обърне внимание: Phoronix не е предназначен за обикновения потребител. Трябва да се чувствате много добре при използването на интерфейс с команден ред и да разбирате какво се тества и как работи всеки бенчмарк. Но ако сте мрежов или системен администратор, никъде другаде няма да намерите по-добра колекция от инструменти за бенчмаркинг.

Unigine Superposition

Изтеглете от официалния уебсайт: Unigine

Следващата програма в списъка с бенчмаркове всъщност е колекция от програми, всички създадени от Unigine, които от 15 години разработват 3D графични енджини за гейминг индустрията. Те имат 3 графични бенчмарка, но тъй като два от тях са малко стари за съвременните системи, ще се спрем само на най-новия им, наречен Superposition.

Визуализацията е приятна за гледане (някои части от нея достигат 6 милиона триъгълника на кадър с 30 активни светлинни източника), докато тестът се изпълнява, и подобно на 3DMark можете да го настроите да визуализира графиките с разделителна способност, по-висока от тази на изходния монитор – той използва много бърза шейдърна процедура за намаляване на мащаба, за да се побере на екрана, така че, ако искате да натоварите графичния си процесор, това е бърз начин да го направите.

Също както при бенчмарка UL, в края на бенчмарка получавате резултат, който можете да качите и да сравните. Има версии за Windows и Linux, а изданието „Basic“ е безплатно; 19,95 долара отключва стрес тест, който преминава през много цикли, за да се види колко стабилна е системата, и ви позволява да качите резултатите си в класациите на Unigine. Ако искате повече възможности за работа с приложението и анализиране на резултатите, ще трябва да се сдобиете с версията „Professional“, която струва зашеметяващите 995 долара, но тя наистина не е насочена към обикновените потребители.

CrystalDiskMark

Изтегли от Kaldata | Уебсайт: CrystalDiskMark

Докато бенчмарковете на Unigine се фокусират върху 3D графиките, този е посветен на паметта ви – по-конкретно колко бързо може да чете и записва данни в нея по различни начини. CrystalDiskMark е много елементарен, но в това няма нищо лошо.

Няма общ резултат, но тестът има редица сценарии за настройки – от „реалистични“ натоварвания до проверки на максималната производителност. Последният е полезен за проверка дали всичко е настроено правилно.

Например горните резултати са за SSD диск, свързан със SATA, за който се твърди, че данните за последователно четене/запис са съответно 540 и 520 MB/s – резултатите от SEQ1M показват, че това е почти вярно. CrystalDiskMark е безплатен и е достъпен само за персонални компютри с Windows.

PerformanceTEST

Изтегли от Kaldata | Уебсайт: PerfomanceTEST

Нито една статия от списъка не бива да бъде без поне един спорен избор и тази не е по-различна. В този случай PerformanceTEST на PassMark е избранника не защото прави нещо лошо, но някои хора не го харесват заради начина, по който изчислява резултата в тестовете за процесора. Феновете от двете страни на битката между AMD и Intel понякога твърдят, че любимият им модел е представен несправедливо, но това е просто естеството на бенчмаркинга. Винаги е най-добре да използвате повече от една програма, за да получите добра представа за възможностите на вашата система.

PerformanceTEST провежда огромен набор от тестове на CPU, GPU, RAM и твърдия диск, за да генерира общ резултат, който, подобно на много други, може да бъде качен в онлайн база данни и сравнен с други системи. Някои от графичните тестове (тестват се 2D и 3D) са готини за гледане, макар и да са малко странни.

Действителната спорна част на този инструмент за бенчмаркинг е, че няма реална напълно безплатна версия: можете да разполагате с 30-дневно копие за оценка, но след този период от време ще трябва да си платите, за да отключите разширените тестове и 12-месечните ъпгрейди. В сравнение с това, което SiSoft предлагат със Sandra или UL с PCMark, ограничената във времето пробна версия изглежда малко остаряла. Въпреки това тя предлага много информация за тестовете и ако изследвате много машини и компоненти, преминаването към пълната версия не е толкова лоша сделка.

Заключение

И така, вече имате избор от препоръчан софтуер за анализ, наблюдение, бенчмарк и стрес тест на вашите компютри. Има и много други, но според TechSpot тези ще задоволят нуждите на почти всички.

Също така, важно е да отбележим, че бенчмаркингът на компютъра често може да го подложи на натоварване, с което той може да не е способен, затова преди да започнете тестването, винаги се уверявайте, че сте създали резервно копие на всички данни, и ако нещата започнат да изглеждат много необичайно (например много високи температури, странни пиксели на екрана), незабавно спрете програмата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини