Миниатюрно 3D принтирано устройство, създадено от химиците на университета в Кънектикът (UConn), показва токсичността на базираните на никотин течности, използвани в електронните цигари. Малкото и евтино устройство е в състояние да покаже увреждането, което никотинът причинява на човешката ДНК.

Това е малко по размери микрофлуидно устройство, създадено във вид на лаборатория-върху-чипа – умалена версия на голяма изследователска лаборатория, в която се изследват фини химични и биологични процеси.

Устройството измерва реакцията на веществата, смесвани в тънките канали на чипа. Размерите на тази лаборатория-върху-чипа са малки и съответно, изисква се съвсем малко материал за тестовете. Микрофлуидните чипове са един алтернативен и все по-атрактивен подход за работа с ценни проби, като например стволови клетки. Новото устройство е особено подходящо за тестове за наркотици и за диагностициране на заболяванията.

С помощта на съвременен 3D печат се създава евтин микрофлуиден масив с три отделни канала. Всеки от тези канали е запълнен с отделен слой от животинска ДНК, мъжки човешки чернодробни микрозоми и гел, който може в определени граници да променя условията на реакцията.

При използването на 3D принтера Formlabs Form1, цената на една лаборатория-върху-чипа е едва 80 цента. За повторното използване на чипа е необходима автоматизирана платформа с помпа, батерия и контролер, която струва $150. Тя е полезна, ако нямате достъп до 3D принтер.

Изследванията с помощта на новото устройство бяха многократно повторени и доказаха, че нивото на канцерогенните вещества в електронните цигари надвишава нивото на типичните обикновени цигари. Нещо повече, според UConn, нивата на вредните вещества в е-цигарите са по-високи от обикновените цигари без филтър.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари