fbpx
0.2 C
София

4-тия по мощност суперкомпютър в света бе пуснат в ЕС, готов да завладее квантовите изчисления

Най-четени

Днес ще се запознаем с един суперкомпютър, който има капацитет над 240 PFLOPS. Той осигури на Европа 50% притежание в топ 4 на най-мощните суперкомпютри в света. Казва се Leonardo HPC System. Освен, че в момента е четвърти в класацията, той е готов да направи квантов скок до първия екзамащабен компютър в Европа. 

Leonardo е изграден върху архитектура, проектирана и разработена от френската компания за високопроизводителни изчисления Atos. Датата на неговото официално пускане е 24 ноември. Настанен е в Италия. Вече се занимава с различните изчислителни нужди на научноизследователската общност.

Леонардо в цифри:

  • 3 500 процесора Intel Xeon
  • 14 000 графични процесора Nvidia A100
  • 4992 изчислителни възела Intel Ice Lake
  • 249 PFLOPS
  • 100 петабайта за съхранение

Преди него в класацията, на трето място се намира неговият събрат LUMI от Финландия. Тя се води от японския „Fugaki“ на второ място и американския „Frontier“ на първо.

Leonardo е изграден като част от Европейската съвместна инициатива за високопроизводителни изчисления (EuroHPC JU).

Със съфинансиране от ЕС и няколко държави членки, крайната цел на групата е да изгради най-бързия суперкомпютър в света. Това е екзамащабен суперкомпютър, наречен Jupiter, който се очаква да заработи в Германия през 2023 или 2024 г.

Това, което вероятно е най-интересно за Leonardo е, че той очевидно е проектиран с оглед на възможността за надграждане.

По-рано тази година EuroHPC изложи бъдещи планове, включващи подобрения на квантовата обработка за съществуващите суперкомпютри.

Занапред Leonardo ще получи някои фантастични квантови подобрения. Според EuroHPC италианският консорциум за изчисления с нестопанска цел Cineca ще управлява нов квантов компютър от името на EuroHPC от 2023 г. нататък.

Специфичната архитектура на Leonardo, наречена MSA (Модулна суперкомпютърна архитектура), му позволява да бъде физически свързан с квантов компютър чрез кабелна мрежа за интеграция, наречена „колокализация“. Това е форма на хибриден квантов суперкомпютър, която позволява на двете отделни изчислителни архитектури да комуникират с достатъчно висока скорост, за да споделят информационни товари.

Европейският квантов изчислителен сектор е готов за огромен растеж. 

В рамките на следващите няколко години ЕС ще разполага с първия, третия и четвъртия най-бърз суперкомпютър в света, като поне един от тях ще работи в тандем с квантов компютър.

В бъдеще, когато технологията за хибридни квантови изчисления продължи да се развива, модулната архитектура за суперкомпютри на EuroHPC може да гарантира, че Европа ще остане конкурентоспособна на САЩ и Китай.

Въпреки че, що се отнася до суперкомпютрите, остава да се види дали предстоящата система Jupiter на ЕС ще надмине предстоящата Aurora на САЩ, още един екзамащабен компютър, планиран за скорошно откриване.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини