fbpx
7.1 C
София

48-ядрен AMD Ryzen Threadripper: още един пирон в ковчега на Intel

Най-четени

AMD подготвя 48-ядрен чип за гамата си процесори Ryzen Threadripper от 3-то поколение, според най-нов теч, който подкрепя предишни спекулации.

48-ядреният процесор ще идва с изумителните 96 нишки. Информацията идва от публикация в китайски технологичен сайт, забелязана от англоезичния портал на за хардуер Tech Powerup, като се твърди, че процесорът присъства в кода на популярната програма CPU-Z версия 1.91, която служи за профилиране и наблюдение на хардуера на компютъра. До известна степен този теч е силно спекулативен, но и същевременно силно вероятен – няма логика в програмата CPU-Z, която е изключително широко използван софтуер, да се въвежда разпознаване на такъв чип, освен ако реално не се подготвя.

Ако приемем информацията за достоверна, 48-ядреният чип ще бъде междинен модел, позициониран между потвърдения по-рано 64-ядрен Ryzen Threadripper 3990X, който трябва да бъде пуснат в продажба на някакъв етап през тази година – вероятно в първата половина, и вече стартираният Ryzen Threadripper 3970X с 32 ядра.

Хай Ендът

Изглежда, че има смисъл от такъв междинен модел за купувачите, който да бъде оптималното съчетание между тези два процесора, като по проста аналогия неговият модел следва да бъде AMD Ryzen Threadripper 3980X. Тук трябва да отбележи, че до момента не сме виждали такъв междинен модел – няма 2980X или 1980X от предишните две поколения Threadripper процесори.

И докато източникът не е известен с репутация в технологичния свят, по-рано в края на 2019 г. уважаван източник каза да очакваме 48-ядрен процесор през 2020 г. Този източник преди това правилно разкри съществуването на 3990X и неговото TDP от 208W, което ни кара да вярваме в акуратността му.

В крайна сметка, към момента няма какво друго да направим, освен да приемем тази информация със задължителната доза скептичност. Ние намираме създаването на такъв междинен 48-ядрен модел за особено адекватно на пазара, тъй като сериите Threadripper са насочени към специфична ниша купувачи – създатели на съдържание, автори на VFX ефекти, „холивудски творци“ и всякакви други хора, които имат нужда от голяма изчислителна мощност, а нуждите в тези сектори са много динамични.

В случай, че информацията се окаже достоверна, AMD ще покрие пълния спектър от тези динамични нужди в този супер висок клас процесори, с което ще остави Intel без възможност да отговори.

Във всеки случай, ако този модел е реалност, има вероятност за чуем повече за него съвсем скоро – на CES 2020, който е буквално след броени дни, когато компанията ще разкрие ключова информация и за Threadripper 3990X.

Следете kaldata, за да бъдете в течение с всички важни моменти на тази световна технологична сцена.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини