64 ядра на 2,6 GHz и TDP 280 W: анонс на сървърния топ-процесор AMD Epyc 7H12 с архитектура Zen 2

12
877

През месец август AMD официално представи 7 nm процесори Epyc от 2-ро поколение (Rome) с архитектура Zen 2 сред които флагманът е 64 ядрения Epyc 7742 с цена $6950. Да напомним, че актуалният към днешен ден 14 nm Intel Xeon 8280 с 28 физически ядра струва $10009, а неговата фабрично клокната версия Xeon Platinum 8284 е с цена $15 500.

Но по време на презентация в Рим по случай стартирането на продажбите на Epyc 2 в Европа, AMD представи новия флагман Epyc 7H12. Той е подобрена версия на Epyc 7742, работи с по-висока тактова честота и съответно има по-висок температурен коефициент.

AMD Epyc 7H12 разполага с 64 физически ядра Zen 2 с поддръжката на многонишкова работа и работи с тактова честота 2,6 GHz, която може динамично да се повишава до 3,3 GHz. Топлинният коефициент е на ниво 280 W. Да си припомним, че предишният Epyc 7742 работи с честота 2,25-3,4 GHz и има TDP 225 W.

Epyc 7H12 има едно ограничение: препоръчва се да бъде инсталиран в сървъри с водно охлаждане. Но вече има компании, които поръчаха новия чип. Това е ATOS, която предлага EPYC 7H12 в своето хибридно решение Bullsequana XH2000 за създаване на високопроизводителни суперкомпютри от екзафлопен клас.

В теста Linpack системата BullSequana XH2000 с процесора Epyc 7H12 показва резултат от 4,2 терафлопса, което е с 11% повече от този на Epyc 7742. Засега не са обявени цената и точната дата за началото на продажбите на новия чип.

Малко по-късно намеренията си да използват новия процесор обявиха и компаниите Dell Technologies, Nokia, IBM Cloud, ATOS, HPE, OVHcloud, TSMC и Supermicro.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
7 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Technical
Technical

Обзалагам се, че този процесор е грамаден. Габаритите му не са изписани.

Аз-Съм
Аз-Съм

Всичките от този клас са големи , този няма да е по-различен.

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

И тo нямa и 300W ТDР, минтeл c 48 ядpeнитe пeчĸи xapчaт пo 700 и ĸycyp, пpocтo АМD в мoмeнтa ca eдинcтвeния лoгичeн избop, нo нe и aĸo cи няĸoй мaлoyмник ĸaтo paдo или бахти, оrасlе…

mikgigs
mikgigs

4 терафлопса!!!! А стига, бре! 200 такива процесора и си във top500 list

dsaa
dsaa

На никой не му дреме за 300 вата ток, който ползва подобни процесори или за охлаждането им. И не винаги повече ядра е по-добре, има нещо наречено license per core. Другото което е – интел прави големи дискаунти за бройки, а както се казва – никой не е бил уволнен, защото е купувал сиско (интел в случая). АМД бая време ще му трябва да навлезе на сървърния пазар. И миналата година имаха желание за 4% ръст, в тоя сегмент, но се оказа по-малко, около 1-2%.

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Как да не им дреме бе, що говориш тъпотии, та нали става дума за хиляди машини бе, знаеш ли рязликата САМО от 100 вата на процесор колко е голяма доста пари за ток е разликата, да не говорим за 400 вата разлика на процесор, дя не говоря и, че цялото хале/ помещение ще е в пъти по добре охладено с процесори по 300 вата, отколко такива с по 700, така няма и да прегряват никога, а при интелските ще трябва климатична система да има иначе ще прегряват.. Също така лицензи има и за сокети, а AMD води класацията и там,… Виж още »

dsaa
dsaa

Тия ватове, дето си си ги измислил нямат нищо общо с реалността. под голямо натоварване ксеоните преди имаха по-нисък разход на енергия от ксеоните, просто на идле дърпаха малко повече. И разлките между двата са далеч под 300 вата. На работа сме с 3 ксеона, не ти трябва никаква климатична система, а сървърните помещения (не ракове) по дефаулт се поддържа ниска температура от сорта на 18 градуса, както и по-ниска влажност, мисля, че беше между 20 и 50%, има стандарти за тия неща и когато вътре има машини за милиони се спазват. Другото което е – амд имаха проблеми с… Виж още »

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Intel® Xeon® Platinum 9282 Processor А тоя процесор къв е бе, кaлтaк ? 56 ядра и 112 нишки, не 60/120 и TDP сиг му е 500 вата, че интел са жaлкapи и лъжат с TDP и с доста др неща, та винаги да се начислява, за да се добие по реална представа.. Може да не е 700 вата, ама и 500 е близо до мега печка моето момче недоносено. AMD имали проблеми бе, ти да видиш, а минтел те са разгромени бе, гaмeн такъв имат мн по лошо TDP и от там консумация и топлоотдаване, а уязвимостите им ги прсвят… Виж още »

батко ти
батко ти

По темата… без да си говорим за родна реч (омайна сладка)… – „Ромският“ ЕПИК го тествам в момента. Т.е. тествам комерс бройките, началото на Август дойдоха два семпъла, но се появиха известни проблеми. За жалост няма ни едно хубаво дъно на пазара за двойни машини. Тествам с куци дъна от още по-куцата марка наречена Супермайкро. Тези са хардуерни престъпници. Но са единствената компания за сега, която предлага на пазара някакво разумно (защото всички останали предлагат само БЕЗУМНИ) решение. Тествам със 7742 и 7642 (релативно 64 и 48 корови модели) Цените са около 6000 Евро за 7742 и 4000 Евро за… Виж още »

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Умpял ĸoн АТі

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

И ти ще ми говориш, че NOvideo са лидери на пазара и мега добрата марка, нема що, объркал си рейса пич, далеч са от такива, това, че драйвърите им винаги са били изрядни, не означава, че и хардуера им е бил такъв, след като дефектират масово, и % брак сред GEforce е МН МН МН по голям, от % брак при Radeon става дума за поне 50% по голям брак при nVIDIA ако не и 60%….

батко ти
батко ти

Абсолютно съм съгласен, че смотаните фирмици, които асемблират GeForce NVIDIA карти, и спестяват от качествени (почти задължителни) компоненти за да могат да направят по-лъскава опаковка, за да впечатлят малоумните потребители.. Те са виновни (всички знаем кои са.. 10-тиа вендора) ТАКА Е ПРИЗНАВАМ! Но.. от друга страна… Помисли колко брак имат картите, които сами си произвежда и продава NVIDIA. Вярно скъпи са… Говоря за Quadro и Telsa. Да ти кажа ли колко? През последните 20 години са ми минали през ръцете около 4500 карти от въпросните… Виждал съм 2 Quadro в гаранция и 4 извън гаранция сдали багажа. Тесли не са… Виж още »