64-ядреният процесор AMD Epyc 7702P оглави рейтинга на SiSoftware

2
876

Чипът AMD Epyc 7702P с 64 процесорни ядра все още не е официално представен, но се появи в рейтинга Processor Arithmetic на бенчмарка на SiSoftware. Появата бе много ефектна: чипът веднага с голяма преднина застана начело на класацията, като остави далече назад 28-ядрения досегашен лидер Intel Xeon W-3175X и AMD Ryzen Threadripper 2990WX.

Едновременно с това бенчмаркът потвърди изтеклата по-рано информация. Основните технически характеристики на процесора включват 64 физически ядра, които могат да работят като 128 виртуални процесорни ядра. Това е два пъти повече от неговия предшественик Epyc 7601. Базовата честота на този чип е 1,47 GHz, а максималната – 3,35 GHz.

Въпреки че броят ядра е значително увеличен, температурният коефициент на новия процесор е 200 W Това е само с 20 W повече в сравнение с предишния Epyc 7601. Капацитетът на кеш паметта от второ ниво е 32 MB, а от трето ниво – 256 MB. Чипът разполага и с 8-канален контролер за оперативна памет и поддържа 128 линии на PCIe 4.0 шината.

AMD все още не е съобщила конкретна дата за излизането на второто поколение EPYC процесори, но появата на подобна информация подсказва, че това ще стане скоро.

Подобно на основната фамилия Ryzen 3000, новите процесори EPYC Rome се базират на архитектурата Zen 2 и се произвеждат в заводите на TSMC чрез 7 нанометров технологичен процес. Информацията все още не е потвърдена от друго място.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Тоя процесор ще прегазин на интел високо консумиращите ток фурни като влак през кола..

sameman
sameman

Колкото и да е странно, този пазар е твърде консервативен и като предлагане, и като търсене (хай енд сървърния, а не на любители ентусиасти). Така че “прегазването”, ще е основно в статии с бенчмаркове. Иначе съм щастлив, че AMD нагънаха яко корпоративните мързеливци от Intel.