14.1 C
София

80-ядрените процесори Ampere Altra са директни конкуренти на Intel Xeon и AMD EPYC

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Младата компания Ampere Computing, генерален директор на която е бившият президент на Intel Рене Джеймс (Renee James), представи високопроизводителния процесор Altra, базиран на архитектурата ARM Neoverse N1. Към днешен ден Ampere вече приема поръчки за изготвянето на готови сървъри и на специализирани устройства по поръчка на своите партньори.

Интересно е, че сред клиентите на компанията са лидери на IT индустрията като Microsoft Azure, Oracle, Lenovo, VMware, Gigabyte и Micron. Процесорите Ampere Altra са идеални за използване в облачните технологии, анализа на големи обеми данни, изкуствения интелект, системите за управление на бази данни, за управление на големи хранилища на данни, комуникации, уеб хостинг и т.н.

Ampere Altra разполага с 80 физически ARM ядра, работещи с тактова честота до 3 GHz. Чипът има интегриран контролер за DDR4 оперативна памет с поддръжката на 8-канален режим на работа и може да адресира до 4 TB памет. Наличен е и PCI-Express 4.0 контролер с поддръжката на 128 линии. Чипът има 32 MB кеш памет от трето ниво. Процесорът Ampere Altra се произвежда от TSMC чрез 7 нанометров технологичен процес.

Ръководството на компанията специално подчертава икономичността на новия чип – неговият температурен коефициент е едва 210 W при честота 3 GHz.

В редица задачи Ampere Altra е директен конкурент на високопроизводителните процесори Intel Xeon и AMD EPYC. Според вътрешните тестове на компанията, Altra е съпоставим с 64-ядрения AMD EPYC 7742 и над два пъти превъзхожда 28-ядрения Intel Xeon Platinum 8280 с TDP 205 W. Цените засега не са обявени.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини