81% при игрите и 72% при приложенията: ръстът на производителността на процесорите AMD с архитектура Zen 3

16
2253

Германска лаборатория сравни производителността на четири процесора Ryzen от различни поколения. Благодарение на това стана възможно нагледно да се прецени какъв е ръстът на производителността на тези чипове при последователната смяна на поколенията, както и глобалния ръст на производителността от първото поколение на архитектурата Zen, излязло през 2016 година, до днешното Zen 3. Именно такъв ръст на производителността ще усетят потребителите, които още днес заменят чипа Ryzen първо поколение с актуално към днешен ден решение на AMD.

Тестовете са направени с процесори с еднакъв брой физически ядра (8) с поддръжката на многонишкова работа (16). Използвани са дънни платки на базата на чипсетите X470 и X570 в зависимост от конкретния процесор. Също така, честотата на оперативната памет е избрана в съответствие с възможностите на съответното поколение Zen архитектура. Да отбележим, че първото поколение на тази архитектура поддържаше само памет с честота 2666 MHz, Zen+ поддържа RAM с честота 2933 MHz, а последните две поколения – Zen 2 и Zen 3 поддържат DDR4 с честота до 3200 MHz.

Резултатите от тестовете показват, че новият процесор AMD Ryzen 7 5800X при игрите осигурява 80,9% по-голяма производителност, а при приложенията той е 72,2% по-бърз от чиповете от първо поколение.

На базата на тези данни бе създадена сравнителна таблица, която показва ръста на производителността на процесорите на AMD със смяната на поколенията.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари