Adapteva започва производството на 1024-ядрения процесор Epiphany V

0
44

Още през 2010 година Intel обяви, че може да създаде процесор с 1000 ядра. Днес реализацията на тази идея вече е възможна – Adapteva съобщи, че започва производството на 1024-ядрения чип Epiphany V.

 

Новият чип има 24 процесорни ядра повече, отколкото KiloCore – тестовият процесор на Калифорнийския университет. Epiphany V не е подходящ за игри, а ще обработва изображения в реално време, ще се използва в роботизираните автономни автомобили и за дълбоко машинно обучение. Чипът работи с операционната система Linux.

Големите IT компании като Google, Facebook и Amazon проектират и строят огромни дата центрове, необходими за работата на социалните мрежи и електронните облаци. Обемът на данните непрекъснато расте, а с тях растат и изискванията към сървърите. Новият Epiphany V ще повиши производителността на дата центровете, при една и съща консумация на електрическа енергия.

Процесорът използва RISC архитектура, различна от x86. Първите партиди на новия чип са вече произведени и сега започват тестовете. Използва се 16 нанометров технологичен FinFET процес на TSMC.

Epiphany V няма да се продава в магазините, а само на партньорите на Adapteva. Проектирането и дизайна на този процесор са финансирани от DARPA и той ще се използва за машинно обучение и други цели.

Epiphany V е проектиран предимно за паралелна работа на приложенията. Общата памет е достъпна за всички ядра, а самите ядра изпълняват и ролята на маршрутизатори, които разпределят данните помежду си.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари