По време на отминалата вече конференция на Amazon, re:Invent, компанията се фокусира основни над представянето на AI и ML оферти, както и такива, насочени към обслужване на виртуалните инстанции, предлагани от AWS. Заедно с това обаче, компанията направи и анонс на Graviton, Arm-базиран сървърен процесор с който Amazon хвърля ръкавица към Intel и другите им конкуренти, окупирали дейта център пространството.

Подобно и на Inferentia, друга технология, която компанията представи по време на re:Invent, и Graviton е разработен от Annapurna Labs, която Amazon придоби преди три години. Graviton се базира на платформата на Arm с името Arm Neoverse Cosmos и се очаква процесорът да задвижва всички EC2 A1 инстанции.

Graviton е с 64-битова архитекстура на Arm и включва 16 ядра на процесор с възможност за до 10Gbps мрежова натовареност, като от Amazon изтъкват това, че той е специално оптимизиран за по-добро представяне на по-ниска цена. В момента са достъпни пет А1 инстанции, всички те изградени на основата на AWS Nitro системата.

Arm Neoverse представлява изцяло нова архитектура, с която компанията цели да осигури алтернатива на x86 процесорите на Intel в дейта център пространството, както и възможност за Arm да разнообрази представяните от тях технологии отвъд Cortex, насочен към мобилните и IoT устройствата.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за