AMD владее 18,3% от пазара на десктоп процесорите

14
1109

С излизането на чиповете AMD Ryzen на пазара на х86 съвместимите процесори започна яростна конкуренция между Advanced Micro Devices и Intel във всички процесорни сегменти. Доказателство за високите потребителски качества на продуктите на AMD е не само рекордният приход на компанията, но и ръстът на нейния пазарен дял. Според преценките на аналитиците от компанията Mercury Research, AMD се е завърнала към високите показатели от втората половина на 2013 година.

За периода от месец октомври до декември миналата година Advanced Micro Devices завладя 15,5% от общия пазар на х86 съвместимите процесори. Най-добри са показателите в десктоп сегмента, където нейният пазарен дял нарасна от 18% на 18,3%. Аналитиците обясняват малкия ръст с факта, че Intel предложи на пазара голямо количество чипове при намалени цени и по този начин увеличи продажбите на процесори от начално ниво.

Мобилните решения на AMD всяко тримесечие увеличават своя пазарен дял в този сектор. Докато през последните три месеца на 2017 година пазарният дял на компанията в този сегмент бе 6,9%, то към днешен ден той достига 16,2%, което е увеличение от над от два пъти. Може да се каже, че след излизането на 7 nm процесори Ryzen Mobile 4000 пазарният дял на AMD още ще нарасне.

Що се отнася до сървърния сегмент на х86 процесорите, то той е много инертен. През миналото тримесечие пазарният дял на чиповете AMD EPYC достигна 4,5%, докато останалите 95,5% са на Intel.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари