AMD даде нови подробности за бъдещите процесори EPYC и архитектурата Zen 3

0
725

В уеб пространството бе публикуван записа на презентацията на Мартин Хилгеман (Martin Hilgeman), който е ръководител на AMD в направлението на високопроизводителните приложения. Презентацията се състоя по време на събитието Advisory Council 2019. Тя бе посветена на бъдещите сървърни процесори EPYC и разкрива редица интересни подробности за новите разработки в архитектурата AMD Zen.

Един от слайдовете опровергава слуховете за реализацията на многопоточната технология SMT4 в процесорите Milan и за потенциалното излизане на пазара на нови 64-ядрени 256-нишкови чипове. Според тази информация, следващото поколение AMD EPYC до голяма степен ще прилича на сегашните чипове Rome.

Новите процесори имат Socket SP3 сокет, TDP от 120 до 225 W и до 64 физически ядра. Очаква се значителен IPC прираст (броя на изпълняваните инструкции за един такт) и по-високи работни честоти благодарение на прехода към 7 нанометровия EUV технологичен процес.

И още, процесорите AMD EPYC Genoa ще се базират на архитектурата Zen 4, ще имат Socket SP5 сокет и ще поддържат нов тип оперативна памет (предполага се, че това ще е DDR5). Тези процесори трябва да излязат през 2021 година, а фамилията Milan се очаква през третото тримесечие на 2020 година.

В процесорите Zen 3 компанията ще продължи да използва чиплети с 8 процесорни ядра. За разлика от сегашните Zen 2 чиплети с по два 4-ядрени CCX модула с по 16 MB L3 кеш памет във всеки от тях, новите чиплети ще имат минимум 32 MB обща кеш памет от трето ниво. Това означава, че ще се използват 8-ядрени CCX. По този начин значително ще се намали междуядрената латентност и ще се подобри работата на L3 паметта в рамките един чиплет.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари