AMD заяви, че съществено ще увеличи производителността на ват в следващата графична архитектура RDNA 3

2
777

Компанията AMD потвърди, че се стреми да реализира съществено повишаване на производителността на ват при разработване на графичната архитектура от следващо поколение RDNA 3.  Очаква се ръстът на този показател да бъде същият, както бе и при сегашната архитектура RDNA 2.  Информацията бе съобщена от изпълнителния  вицепрезидент на AMD Рик Бергман.

За архитектурата RDNA 3  е планирано използването на по-съвършени технологични процеси за производството на чиповете,  както и използването на паметта Infinity Cache по по-ефективен начин.  Това ще даде възможност да се получи аналогичното подобрение на проиводителността, което видяхме при прехода от  RDNA 1 към RDNA 2.

AMD  напомня, че при графичните процесори, базирани на RDNA 2,  ръстът на производителността на един ват достига 50% в сравнение с решенията на базата на предишната архитектура RDNA 1.  Тоест, подобен ръст можем да очакваме и с излизането на новата архитектура от следващо поколение.

Според Рик Бергман, обикновеното нарастване на производителността не е особено ефективен подход. Това води до увеличаване консумацията на електроенергия, до повишаване изискванията към охлаждането на видеокартата, захранването и другите компоненти на системата. Ето защо, по-рационално е да се повишава именно показателят производителност на един ват консумация. Това ще даде възможност за увеличаване на производителността без да се повишава консумацията на електрическа енергия. Този подход е особено актуален за мобилните графични решения. За производството на GPU  с архитектура RDNA 3 ще бъде използван 5 нанометров технологичен процес.

4 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари