AMD за първи път от 15 години с по-голям пазарен дял от Intel при десктоп процесорите по данни на Pass Mark

2
1141

AMD надмина по пазарен дял Intel при процесорите за настолни компютри. Това се случва за първи път от 15 години и се дължи на последователността при Ryzen процесорите.

Данните са събрани от инструмента за бенчмарк тестове PerformanceTest на Pass Mark

Те показват, че към 4 януари AMD има 50.8% дял при Windows процесорите за настолни компютри на световно ниво. Intel има 49.2% дял. На 5 януари синият отбор си връща лека преднина от 0.4%, но все пак постижението на AMD е факт и показва тенденция.

Последният път, в който AMD имаше преднина беше през първото тримесечие на 2006 година. Тогава бе постигнато пиковото ниво от 53.9%. Битката беше загубена още на следващото тримесечие, което даде старт на 11-годишен тренд в полза на Intel. През третото тримесечие на 2016, Intel имаше 80% дял при десктоп процесорите.

Благодарение на Ryzen серията, лека-полека нещата отидоха към изравняване. С предложения като Ryzen 7 5800X и Ryzen 9 5900X изглежда, че AMD е на път да вземе лидерското място за по-стабилен период от време.

С тестването на повече системи, числата ще се изменят. В следващите седмици ще стане ясно как стои AMD. Фактът е, че Intel изпитва трудности при преминаването към 7nm архитектура. Не би трябвало нещо да спре AMD в следващите месеци, а защо не и години.

Уточнението, че динамиката се случва при процесорите за настолни компютри е важно

Intel все още доминира категорично сегментите на процесорите за лаптопи и сървъри. Както отбелязват от Techspot, 83.7% от тестваните Windows мобилни компютри са с продукти на Intel.  При сървърните процесори нещата стоят още по-еднозначни. Там цифрите сочат 98.6% пазарен дял и само 1% от тестваните сървъри са на основата на AMD.

Важно е обаче и да вземем предвид, че AMD имаше нужда от само четири години, за да се върне в играта на десктоп фронта. Ако има компания, която може да се противопостави на Intel успешно и в другите две категории, това е именно Advanced Micro Devices.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари