Вероятно не е изненада за никого, че AMD бележи сериозен ръст както в популярността, така и в продажбите си, най-вече поради изключително атрактивните си десктоп процесори Ryzen, които най-накрая раздвижиха пазара и дадоха на потребителите това, от което се нуждаеха от години – мощни процесори с много ядра, висока честота и разумна цена. Също не е тайна, че в последно време компанията сериозно изпреварва Intel по популярност, която дори още не е въвела 7 нанометров технологичен процес за производството на своите настолни процесори, а все още стои на 14nm, за разлика от AMD, чиято серия Ryzen 3000 идва с подобрен TDP благодарение на 7nm технологичен процес.

Наскоро немски търговец на дребно оповести, че процесорите AMD Ryzen 7 3700X и AMD Ryzen 5 3600 са отбелязали повече продажби от началото на годината, отколкото всички модели процесори на Intel, и това не е никак изненадващо. Само това, само по себе си би било достатъчно, за да опише господството на AMD – само два модела на компанията се продават повече от всички процесори на конкурента ѝ.

Но тази седмица потребител на Reddit събра цял куп данни за продажбите на процесори от Mindfactory, като илюстрира графично какъв е подемът на AMD за последното десетилетие.

Какъв точно е ръстът?

Според тези данни, AMD е започнала да изпреварва Intel в продажбите си още от края на 2018 г., но това не е довело до огромен ръст в приходите на компанията. Причината вероятно е, че Intel е наложила на пазара доста високи цени, които често не оправдават това, което се предлага, и AMD трябва да се бори с тях, като предлага далеч по-изгодни в съотношението между цена и качество процесори.

Според графиката по-долу, AMD преживява значителен скок в приходите си през 2019 г., както и увеличение в средната продажна цена на своите процесори, като ръстът е започнал след представянето на третото поколение Ryzen процесори, оглавявано от най-мощния Ryzen 9 3900X, на който към момента Intel няма конкурент.

Самата компания по-рано през месеца призна, че наистина губи сериозен пазарен дял, без да конкретизира от кого, но за всекиго е ясно, че потребителите започват да предпочитат AMD.

От пазарната картина към момента, не изглежда Intel да има шанс да си върне лидерската позиция на пазара, поне не и докато не представи своето 10-то поколение настолни процесори. Наскоро видяхме слухове и информация за предстоящите процесори Cascade Lake-X, но е малко вероятно тези HEDT чипове да успят да върнат доминантната позиция на Intel на пазара.

Защо AMD е толкова успешна?

AMD представи първото си поколение Ryzen процесори в началото на 2017 г. и тогава наистина видяхме реално разтърсване на пазара. Преди това, AMD беше компания, за която никой не мислеше на сериозно, когато планираше своя следващ компютър. Преди 2017 г., те разчитаха на своите остаряващи процесори с архитектурата Bulldozer, за които компанията наскоро бе осъдена да изплаща обезщетения. Именно поради това Intel зае доминираща позиция на пазара на настолни процесори с почти никаква конкуренция. Така технологичният гигант си позволи да налага неоправдано високи цени, но потребителите нямаха особен избор.

Първото поколение Ryzen процесори успяха и благодарение на факта, че поколението Skylake на Intel не представи почти нищо иновативно и това накара хората да искат нещо ново.

В следващите две поколения на AMD Ryzen виждаме, че пазарния дял непрекъснато нараства. Intel се готви да пусне нов чип от архитектурата Coffee Lake Refresh, Intel i9-9900KS, който ще идва с едно съществено подобрение спрямо процесорите Ryzen 3000 – всичките му ядра ще могат да работят на максимална честота от 5.0 GHz, за разлика от тези на AMD, при които максималната обявена честота е достижима само от едно ядро. Въпреки това обаче, честно казано не очакваме това да върне на Intel лидерската позиция на пазара. Единствените шансове на компанията са ако представи висока ефективност и подобрение в Al функциите на ниска цена.

В момента сме свидетели на една наистина приятна картина – най-сетне на десктоп пазара на процесори има реална конкуренция. Пазарът определено беше закостенял, тъй като Intel нямаше реална конкуренция и налагаше неоправдано високи цени за процесорите си. Единствено се надяваме AMD да не започне да се прехласва с големия си успех и да повиши маржините си на печалба, с което да изгуби това, което очарова потребителите.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

„Іntеl ce гoтви дa пycнe нoв чип oт apxитeĸтypaтa Соffее Lаkе Rеfrеѕh, Іntеl і9-9900КЅ, ĸoйтo щe идвa c eднo cъщecтвeнo пoдoбpeниe cпpямo пpoцecopитe Rуzеn 3000 – вcичĸитe мy ядpa щe мoгaт дa paбoтят нa мaĸcимaлнa чecтoтa oт 5.0 GНz“ Може да буустват всичките ядра до 5 гигахерца, но не значи че през цялото време ще работят на тази честота. Все пак і9-9900КЅ има базова честота, която е по-висока от тази на і9-9900К и е вече 4 гигахерца…Което е осезателно подобрение, за потребителите, които не се занимават с оверклок. „за разлика от тези на AMD, при които максималната обявена честота е… Виж още »

dsaa
dsaa

За съжаление на АМД, лаптопи и сървърите са по-големият пазар. A intel пуска тоя безсмислен процесор (и сегашните 9900к стигат 5гхз на всички ядра), само за да има нещо ново. В крайна сметка идва ново тримесечие след седмица и трябва да се пускат отчети. АМД имат може би около година да избутат интел тотално от десктоп пазара и да навлязат в другите два. След това се очаква ддр5 да излезе за сървърите и там я коня, я кокошката.

Даниел
Даниел

Така е, прав си 🙂 Но да не забравяме, че при повечето потребители цената е основен критерий при избора на много неща. Както и при купуване на лаптоп и компютър, потребителя гледа по-евтини продукти. Тук AMD, предлагат по-добро съотношение цена качество за по-непретенциозните потребители. Които са по-голям процент в случая, а това е определящо….

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Ми AMD имат отлични процесори нормално, а минтел са толкова зле, че дори Cyrix да се върнат от гроба, ще са с по хубави процесори от техните, интел продукцията е за пpocти клoшapи…
Защо са AMD успеши ми щото имат отлични продукти на къси пари, а интел освен едните по високи честоти друго нямат пълна дупка са…

батко ти
батко ти

Няколко неща по темата и коментарите към нея… 1. АМД се наиграха на пазара на процесори заради куцият кон, на който заложиха (фирмата се казваше АТИ) и едва успяха да изплуват 2. АМД имат такива решения на хай-енд процесорния пазар, че не мисля, че следващите 2-3 години интел ще успеят да изкарат продукт, който да се доближава до решенията на АМД по производителност на близка до АМД цена (към настоящият момент говорим за цена в ПЪТИ) 3. Преносимите компютри (лаптопи / нотбуци или както там им викат) наистина държат голяма част от пазара, но там процесора е едно от най-евтините… Виж още »

Илиан
Илиан

Трябва да си пълен мазохист ако си купиш син процесор към днешна дата.
Макарче аз съм със син процесор очаквам с нетърпение времето когато ще го разкарам и се прехвърля на AMD базирана платформа.