Вероятно не е изненада за никого, че AMD бележи сериозен ръст както в популярността, така и в продажбите си, най-вече поради изключително атрактивните си десктоп процесори Ryzen, които най-накрая раздвижиха пазара и дадоха на потребителите това, от което се нуждаеха от години – мощни процесори с много ядра, висока честота и разумна цена. Също не е тайна, че в последно време компанията сериозно изпреварва Intel по популярност, която дори още не е въвела 7 нанометров технологичен процес за производството на своите настолни процесори, а все още стои на 14nm, за разлика от AMD, чиято серия Ryzen 3000 идва с подобрен TDP благодарение на 7nm технологичен процес.

Наскоро немски търговец на дребно оповести, че процесорите AMD Ryzen 7 3700X и AMD Ryzen 5 3600 са отбелязали повече продажби от началото на годината, отколкото всички модели процесори на Intel, и това не е никак изненадващо. Само това, само по себе си би било достатъчно, за да опише господството на AMD – само два модела на компанията се продават повече от всички процесори на конкурента ѝ.

Но тази седмица потребител на Reddit събра цял куп данни за продажбите на процесори от Mindfactory, като илюстрира графично какъв е подемът на AMD за последното десетилетие.

Какъв точно е ръстът?

Според тези данни, AMD е започнала да изпреварва Intel в продажбите си още от края на 2018 г., но това не е довело до огромен ръст в приходите на компанията. Причината вероятно е, че Intel е наложила на пазара доста високи цени, които често не оправдават това, което се предлага, и AMD трябва да се бори с тях, като предлага далеч по-изгодни в съотношението между цена и качество процесори.

Според графиката по-долу, AMD преживява значителен скок в приходите си през 2019 г., както и увеличение в средната продажна цена на своите процесори, като ръстът е започнал след представянето на третото поколение Ryzen процесори, оглавявано от най-мощния Ryzen 9 3900X, на който към момента Intel няма конкурент.

Самата компания по-рано през месеца призна, че наистина губи сериозен пазарен дял, без да конкретизира от кого, но за всекиго е ясно, че потребителите започват да предпочитат AMD.

От пазарната картина към момента, не изглежда Intel да има шанс да си върне лидерската позиция на пазара, поне не и докато не представи своето 10-то поколение настолни процесори. Наскоро видяхме слухове и информация за предстоящите процесори Cascade Lake-X, но е малко вероятно тези HEDT чипове да успят да върнат доминантната позиция на Intel на пазара.

Защо AMD е толкова успешна?

AMD представи първото си поколение Ryzen процесори в началото на 2017 г. и тогава наистина видяхме реално разтърсване на пазара. Преди това, AMD беше компания, за която никой не мислеше на сериозно, когато планираше своя следващ компютър. Преди 2017 г., те разчитаха на своите остаряващи процесори с архитектурата Bulldozer, за които компанията наскоро бе осъдена да изплаща обезщетения. Именно поради това Intel зае доминираща позиция на пазара на настолни процесори с почти никаква конкуренция. Така технологичният гигант си позволи да налага неоправдано високи цени, но потребителите нямаха особен избор.

Първото поколение Ryzen процесори успяха и благодарение на факта, че поколението Skylake на Intel не представи почти нищо иновативно и това накара хората да искат нещо ново.

В следващите две поколения на AMD Ryzen виждаме, че пазарния дял непрекъснато нараства. Intel се готви да пусне нов чип от архитектурата Coffee Lake Refresh, Intel i9-9900KS, който ще идва с едно съществено подобрение спрямо процесорите Ryzen 3000 – всичките му ядра ще могат да работят на максимална честота от 5.0 GHz, за разлика от тези на AMD, при които максималната обявена честота е достижима само от едно ядро. Въпреки това обаче, честно казано не очакваме това да върне на Intel лидерската позиция на пазара. Единствените шансове на компанията са ако представи висока ефективност и подобрение в Al функциите на ниска цена.

В момента сме свидетели на една наистина приятна картина – най-сетне на десктоп пазара на процесори има реална конкуренция. Пазарът определено беше закостенял, тъй като Intel нямаше реална конкуренция и налагаше неоправдано високи цени за процесорите си. Единствено се надяваме AMD да не започне да се прехласва с големия си успех и да повиши маржините си на печалба, с което да изгуби това, което очарова потребителите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари