AMD: нашите чипове са защитени от нови уязвимости

6
644

Като че ли на потребителите не бяха достатъчни хардуерните уязвимости Spectre и Meltdown в процесорите на Intel. Водещи експерти в областта на компютърната безопасност тези дни разкриха цял квартет от нови уязвимости: Zombieload, RIDL & Fallout, и Store-to-Leak Forwarding. По всичко личи, че производителността на процесорите на Intel е под сериозна заплаха.

Новият тип MDS уязвимости е много сериозен и на притежателите на персонални компютри с процесори на Intel настоятелно се препоръчва да инсталират съответните обновявания. За съжаление, това води до осезателна загуба на производителността. Притежателите на компютри с процесори на AMD явно имат късмет: компанията официално обяви в своя сайт, че техните чипове са защитени от този тип уязвимости благодарение на вградената хардуерна защита.

Следват още лоши новини за процесорите на Intel. Уеб сайтът Phoronix направи подробни тестове, които показват с колко намалява производителността след инсталирането на съответните пачове. Оказа се, че процесорите на Intel се забавят средно с 16%, докато чиповете на AMD се забавят с около 3%.

След разкриването на MDS уязвимостите, Apple и Google посъветваха потребителите с процесори на Intel изцяло да изключат технологията hyper-threading, с което напълно се отстраняват всички уязвимости от подобен тип. Само че това решение намалява производителността с 40%-50%. В процесорите на AMD подобен проблем няма и не се налага изключването на технологията SMT, която е аналог на hyper-threading на Intel.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Radical Vision
Radical Vision

Ми да, а дори да са афектирани, няма да е колкото хаЙнтел, мизерниците, дето жертваха защита, за скорост и сега си сърбат попарата.

(*)
(*)

За домашни условия 4 ядра са напълно достатъчни. Тези, които наистина се нуждаят от многоядрени процесори, не ги вълнува сериозно разхода за нова машина.

Radical Vision
Radical Vision

Може направо и Pentium G да си ползваш бе, останалите не ни интересува, ползвай си им скъпите боклуци с масови пробойни в защитата и толкоз. Аз пък искам 8/16 ядрен процесор, такъв и имам откакто AMD се завърна с Zen, и съм доволен..

(*)
(*)

Караш ме да се смея, благодаря!

Radical Vision
Radical Vision

Смей се, ама на собствената си простотия, че когато си от интелската секта, и са ви прецаквали нонстоп винаги от дълги години насам, можеш само да се жалиш..

Меди
Меди

Е малко по-горе в списъка със статии се казва, че Интел са на 1 място при полупроводниците. Значи хората обичат да се прецакват