AMD няма да спре да увеличава ядрата на Ryzen

9
1745

Колко процесорни ядра, можем да наречем „твърде много“? Това е труден въпрос без категоричен отговор, но каквото и да е вашето мнение по темата, AMD няма да спре да увеличава броя на ядрата, когато става въпрос за най-успешните им серии централни компютърни процесори Ryzen.

Информацията идва от Марк Пейпърмастър, който беше интервюиран от Tom’s Hardware и беше разпитан по редица въпроси, включително дали ще продължава увеличаването на броя на ядрата и тактовите честоти на процесорите.

Разбира се, току-що пуснатият Ryzen 9 3950X удари нов връх на съвременния пазар на настолни процесори със своите 16 физическа ядра и 32 нишки, и макар 16 ядра да не изглеждат чак толкова много на фона на всички други рекордни цифри, с които сме свикнали производителите да ни изненадват, когато стане въпрос за супер мощни процесори, то все пак не можем да отречем, че 16 е наистина голямо число, когато става дума за ядрата на домашен настолен процесор.

Кому са нужни толкова ядра?

Но дали непрекъснатото скалиране на броя на ядрата на процесорите, което направо бихме могли да наречем нарастване в прогресия, не е просто поредния маркетингов трик за увеличаване на продажбите и носи ли някакви рални ползи, от които да се възползват потребителите?

Абсолютно да, според Пейпърмастър. Когато технологичните журналисти от портала Techradar му задават въпроса дали има смисъл да се продължава растежът до 32-ядрени процесори Ryzen, насочени към масовите потребители, той отговори:

„Не виждам в масовото пространство някаква непосредствена бариера. Освен това, мога да посоча една наистина добра причина: С нарастването на броя на ядрата, намаляваме времето, необходимо на определени видове софтуер за изпълнение на задачи, които изискват многоядрена обработка. Именно заради това се стремим да се издигнем над това препятствие – в днешно време все повече приложения и софтуерни продукти могат да се възползват от многоядрената производителност и многонишковите процесори“.

Той добави:

„В близко бъдеще не виждам точка, в която ядрата да идват в повече и да се получава пренасищане. Трябва да бъдем и внимателни да не настъпи момент, в който процесорите ни да идват с твърде много ядра, които софтуерът да не може да оползотвори. За това трябва да поддържаме фин баланс между развитието на софтуера и това на хардуера“.

Така че изглежда в близко бъдеще за Пейпърмастър няма точка, в която ядрата да идват в повече и пазарът да влезе в състояние на пресищане. И ако следваме казаното от експерта на AMD, то изглежда, че сме на път да видим 32 и дори 64 ядрени процесори за домашни компютри в близко бъдеще.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Изключително интересна статия. Приветствам!

Да да да
Да да да

Какво има да ги увеличават те ядрата им стигат ми скороста никаква я няма с реалната производителност.Нещо се е скрила та не могат да я намерят юзърите дори номиналната честота на описаното по кутийките за които маркетинг отделите на аМадЪту си скъсаа г-те да реват колко им бил добъл Райзяна дори номинала си не достигат и форумите преливат вече.

Lowcow
Lowcow

Ко каза? ко? Ко?

bash_majstora
bash_majstora

когато си тъп то е завинаги 🙂

Лол
Лол

Повтарям за сички баш майстури и лоукост ферме’ри неразбрали. aMадЪТу чак в 2022г ще продава процес -технология равносилна на интелските правени преди 5г. И то без инел да се напъват да добавя абсолют. нищо.Включи ли Интел hipertreding в ниските модели отвя коня в реката.Що според вас Интел държи цени.Що интел не си прави труда да пуска квото и да било преди 2022г. и щото Разерян ще го настигне по бързина на цикъл точно на куково лето вуйче !!! За токове и клок нямада говорим с опълените Разерянки Трето дето 100Mhz са им множко на 1300 лв дънца. То темерутията е… Виж още »

Fake News
Fake News

„Лол“ нещо ти има човек, сериозно. Със сигурност не живееш в реалността на останалите хора по тоя свят.

bash_majstora
bash_majstora

На wIntel нещо не им се получава агресивната дъмпингова политика 😉
Ще трябва още 2-3 години да държат нулеви цени 😀

pesho
pesho

И като махнат чиплетите на 7nm EUV ще ги видим кви ядра ще пускат.
До автора: пич писането на статии не е за тебе …

dsaa
dsaa

„32 и дори 64 ядрени процесори за домашни компютри в близко бъдеще“, пазарът за подобни компютри е може би под 0.5%. Първо високата цена, второ – това ще се ползва единствено с цел работа. То и сега ако имаш пари, може да ги налееш за един сървър, а ако е само за момента, винаги може да си платиш в някоя рендеринг ферма, за да ползваш техните ресурси. А и като гледам забелязвам, че хората настолни компютри нямат, масово са с лаптопи или само с телефони.