fbpx
0.8 C
София

AMD отвори кода на драйверите за чиповете Fusion

Най-четени

Производителят на микропроцесори AMD тази седмица публикува отворен изходен код за новите чипове AMD Fusion, който ще позволи на потребителите на Linux безпроблемно да използват новия хардуер, съчетаващ в себе си централен и графичен процесор, в ядрото на операционната система.

Двуядрените чипове AMD Ontario, които станаха първи в продуктовата гама AMD Fusion, са предназначени главно за нетбуци и други подобни устройство. Когато се комбинират с графичен чип на AMD Radeon HD 6250, потребителите ще могат да получат поддръжка на 3D-видео в Linux.

Чиповете Fusion, известни още като Accelerated Processing Units (APU) (ускорени единици за обработка), съчетават в една платка мощността на централен процесор за общи изчисления и графични чипове за видеообработка. Според AMD, чиповете Ontario консумират в работен режим само 9 вата.

Новите отворени драйвери за Fusion трябва да бъдат включени във финалната версия на Linux Kernel 2.6.38, но това няма да се случи до началото на следващата година. Като се вземе предвид цикълът за реализиране на версии на Linix-дистрибуциите може да се твърди, че първата дистрибуция, която ще пусне ОС с поддръжка на Fusion, ще бъде Ubuntu.

В момента драйверите с отворен код вече са съвместими с пуснатите по-рано на пазара Radeon HD 5000, при което е заявена и поддръжка на режимите 3D и OpenGL.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини