AMD патентова нов метод за разпределяне на натоварването между разнородните процесорни ядра

1
391

През месец октомври се очаква Intel да представи своите нови десктоп и мобилни процесори Core от 12-то поколение (Alder Lake). Най-характерната черта на тези чипове е структурата с разнородни процесорни ядра. Дори се появиха слухове. че ОС Windows 11 ще има нов Task Manager за процесори с разнородни ядра.

Но очевидно върху концепцията за използването на бързи и икономични процесорни ядра в един и същи чип работи и AMD. В края на миналата седмица се появи информация за одобрен патент на AMD с име „Метод за прехвърляне на процесите при хетерогенните процесори„, като патентната заявка е подадена през 2019 година. В патента се описва решението на най-важната задача в този тип процесори, а именно, планирането и прехвърлянето на процесите между ядрата от различен тип.

Според патента на AMD, централният процесор ще прехвърля процесите между различните типове ядра в зависимост от няколко показателя. Това са времето за изпълнение на даден алгоритъм, използване на оперативна памет за постигането на максимална производителност, необходимостта от директен достъп до паметта, престоят на всяко ядро и други. Ако един или няколко от тези критерии бъдат удовлетворени, то процесът се прехвърля от едното ядро към ядро от друг тип.

Засега се знае само, че фамилията хибридни процесори Ryzen 8000 (Strix Point) ще бъде първата, в която ще се използват различен тип процесорни ядра.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари