Завършва съдебното дело, проточило се вече три години, в което инвеститорите обвиняват Advanced Micro Devices (AMD) в подвеждане с ценни книжа. Компанията се съгласи да плати $30 милиона.

През 2014 година инвеститорът Бабак Хатамян (Babak Hatamian) подаде съдебен иск срещу AMD, който след това прерасна в колективен съдебен иск. Хатамян завяи, че през 2011 година ръководството на компанията е разпространявало невярна информация за ситуацията с производството на хибридните процесори Llano. По-конкретно, компанията е скривала проблемите с излизането на APU на пазара (процесорите трябваше да излязат през 2009 година, но бяха отложени за 2011) и способността да осигурява необходимото количество чипове.

Поради тези затруднения AMD е била принудена да махне информацията за складовите запаси с чипове, струващи около $100 милиона, което е довело до значителен спад в котировките на производителя на чипове и като следствие от това – загуби за акционерите.

The Register съобщи, че AMD e уведомил окръжният съд на Оукланд, Калифорния за сключено споразумение с акционерите и се е съгласил да им изплати $29,5 милиона. Окончателното приключване на конфликта ще стане след изслушването на съда.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
10 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
9 Автори на коментарите
205206Е_миОНе221%secam Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
909
909

АМD са Измамници.

205206
205206

Има ли са отрицателен собствен капитал(-450 мил $) което си е фалит.

Трябвало е да подправят даните да не си личи че са фалирали.

Име
Име

Записала си е в активите :
+ 100 материални запси(inventory)

(измамата)ама релно ги е нямало !!

******************

Поради тези затруднения AMD е била принудена да махне информацията за складовите запаси с чипове, струващи около $100 мил

909
909

дек.1996 г.
Емануел Пинез, главен директор на Centennial Technologies
отчитат, че е генерирала 2 млн. $ от продажбата на карти памет за персонални компютри.

Компанията обаче всъщност изпращала само кошници с плодове на клиентите
a служителите създавали фалшиви документи, за да изглежда сякаш отчитат продажби.

Акциите на Centennial +451%,(55.50$ за бр.)

Според SEC , в периода апр. 1994 – дек 1996 г.,
Centennial е надписала печалбата си с около 40 млн. $
Тя дори успява да обяви печалба от 12 млн. $,
когато всъщност има загуба от 28 млн. $

Над 20 000 акционери губят почти цялата си инвестиция в компания

909
909

През януари основателят Раджу на Satyam Computer Services призна, че
в продължение на няколко години е завишавал печалбата на компанията и е създал фиктивен кеш баланс от над 1 млрд. $.

Той признал, че е създал над 10 000 фиктивни имена на служители,
които използвал,
за да краде пари от компанията, с които пък купувал земя,
приписвана на фамилното име на майка му.

909
909

Бартън Уотсън, президент на компанията Cybernet На пръв поглед неговата компания изглежда работи успешно. В действителност обаче, тя е затънала в дългове. За да продължи да действа Cybernet надува изкуствено финансовите си отчети пред банките, за да си осигури заеми. Служителите на компанията стават подозрителни – Един от тях се свързва с ФБР. Бартън Уотсън и неговата съпруга успяват да измъкнат с измама 100 млн $ от кредитори и използват средствата, за да пътуват по света. В крайна сметка Cybernet става обект на сериозно разследване от страна на властите. След като присвоява незаконно близо 500 000 $ от клиенти на… Виж още »

909
909

Microstategy През 2000 г. се появиха много счетоводни скандали. CEO Майкъл Сайлор, COO Санджеев К. Бансал и CFO Марк Линч бяха глобени с 350 000 $ и платиха общо 1,7 мил $ на акционерите за записване на печалбите, когато компанията губи пари. Освен това, 8.3 млн.$ бяха изплатени на акционерите за уреждане на граждански разноски. Заедно с изплащането на санкции и пари на акционерите, Microstrategy се съгласи да назначи независим директор, който е отговорен за докладването пред SEC на каквито и да е нарушения на промените, които Microstrategy не поддържа. Cрещу одиторите на Прайсуотърхаус Купър бяха повдигнати обвинения поради фалшивото… Виж още »

909
909

Unify corp.(Сакраменто, Калифорния), е още една софтуерна компания за упр.на бази данни, извършила измамна дейност, като признава приходи от бартерни и извънредни транзакции. СЕО на Glalamreza (Reza) Mikailli, 49-г. и СFO Гари Л. Падо, 38-г. са разследвани от SEC(1999 г. – май 2000 г.) Неприемливи приходи съгласно GAAP(общоприети счетоводни принципи). Тази дейност включваше Mikalli и Pado „round tripping“, несъгласие между Unify и техните клиенти за изплащане на средствата, които им бяха дадени. Измамамта : Unify предостави пари на клиентите с очакванията за инвестиции(по договор), но с парите са закупени от Unify продукти. В други случаи, Unify е сключила договор с… Виж още »

909
909

Informix corp.

Роберт Финочио се присъединява към Informix през юли 1997 г. като главен изпълнителен директор.

14-месечен счетоводен скандал:

НАДПИСАНИ приходи от $ 280 млн
$ 240 млн. РЕАЛНИ Загуби
САМО $ 3 млн. Отчетена загуба на документ.

г-н Finnochio се съгласи да плати 140 млн.$ на застрахователи и счетоводители,
за да разрешат проблема.

909
909

Mini-Scribe Corp.( комп. дискове) ФАЛШИВИ Продажби [+ 66%] измама:  Изнасяне на книгите на компанията,  Записвайки пратки като продажби    Опаковане и доставка тухли, за да се създаде вид, че дисковите устройства се продават.   Mini-Scribe фалшифицирани документи, включващи тухли и метален скрап. Mini-Scribe манипулирани дистрибутори, които вярват, че товар, който са получили, са нови части. В действителност тези части са метален скрап Mini-Scribe доставя тухли и записва този така наречен товар като продажби на компютърни компоненти. Стандартна банка използва балансите като средство за осигуряване на заем от 90 млн $. Стандартна банка – претърпя значителни загуби от заема. ************************* През… Виж още »

TNT
TNT

„…който след това прерасна в колективен съдебен риск.“

наблягам на последната дума !!!

ок1
ок1

AMD счетоводство :
100 мил$ = измама
30 мил $ = глоба
––––––––––
70 мил $ на далавера

221%
221%

За $100 мил измама са признали.
А имат $800 мил материални запаси – в лъскавите кутии може и да има ТУХЛИ(маркирани ката дефектни процесори/в.карти)

secam
secam

Advanced Micro’s shares fell nearly 74%
from a peak of $8.35 in March 2012
to a low of $2.18 in October 2012
when the market learned the extent of the problems with the Llano launch, the lawsuit said.

ОНе
ОНе

Accumulated Deficit(натрупани ЗАГУБИ) -7,9 млрд$

Е_ми
Е_ми

google.com/finance?q=amd&ei=hZ-tWeDZK4vqsQHLrIqgDw