Тази нощ AMD по време на събитието Financial Analyst Day 2017, на което ключовите фигури на компанията, включително генералния директор Лиза Су, обявиха плановете на AMD. По време на това мероприятие бяха направени няколко големи анонса.

Един от най-важните анонси са процесорите EPYC. На практика всички анализатори са на мнение, че в този случай името напълно съответства на продукта.

Тези процесори са предназначени предимно за сървъри. Чиповете AMD EPYC, известни по-рано като Naples, се произвеждат чрез същия 14 нанометров FinFET технологичен процес, както и потребителските процесори Ryzen и са създадени на базата на архитектурата Zen, с някои малки разлики.

Новите процесори имат до 32 ядра с възможност за обработката на двойно повече потоци данни, 8-канален контролер за DDR4 оперативна памет, който дава на сървъра 16 канала и до 32 слота за оперативна памет с честота 2400/2677 MHz на всеки канал. Тези процесори могат да адресират сериозните 4 TB памет. Чиповете поддържат и 128 PCIe 3.0 линии. В конфигурацията на EPYC е включен и копроцесор по безопасността.

Всъщност, новите EPYC са системи-върху-чипа (SoC), понеже разполагат с всички необходими интерфейси и нямат нужда от чипсети и друга системна логика. При паралелна работа на два чипа EPYC, PCI-Express 3.0 линиите се поделят, като 64 от тях се използват за връзка между процесорите. Отделно бе обявена вътрешната връзка между процесорните модули Infinity fabric, свързваща четири клъстъра с по осем Zen ядра.

AMD обяви, че един процесор EPYC превъзхожда по производителност конфигурацията от два процесора Intel E5-2650 v4. И още, AMD сравни новия чип с топ-процесора на Intel – Intel Xeon E5-2699A v4. EPYC превъзхожда Intel Xeon по всички ключови параметри – 45% повече ядра (32 срещу 22), пропускателната способност на паметта е със 122% по-висока, а пропускателната способност на входно-изходните интерфейси – с 60%.

AMD показа и таблица, в която са сравнени ключовите параметри на AMD EPYC и конкурентните решения на Intel Xeon. С това AMD специално подчерта, че когато на пазара се появят сървърите EPYC 1S, закупуването на сървъри 2S ще стане нецелесъобразно харчене на пари.

Наследници на процесорите AMD EPYC ще бъдат нови чипове, произвеждани чрез 7 нанометров технологичен процес. Тяхното кодово име е Rome и се базират на архитектурата Zen2. През 2020 година на пазара трябва да излязат процесорите Milan с архитектура Zen и усъвършенствания технологичен процес 7nm+.

Останалите анонси ще съобщим малко по-късно.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
ГеоргиassaАнонимен Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

То процесор половин декар площ има :O

assa
assa

И интелските сървърни не са малки.

Георги
Георги

AMD превзеха пазарат и обърнаха продажбите на Intel и може би с новата си Архитектура за видеокарти Vega и продажбите на NVidia.Аз съм на страната на AMD от години заради бюджетните продукти които произвеждат.

Георги
Георги

исках да кажа пазарът