По време на техническата конференция Open Compute Summit 2017, AMD съобщи интересна информация относно сървърните процесори с архитектура Zen. По-конкретно, данните са за 32-ядрения процесор с кодово име Naples, с помощта на който AMD възнамерява да се завърне на пазара на високопроизводителните сървъри, където в момента доминира Intel.

Процесорът AMD Naples се произвежда чрез 14 нанометров технологичен процес, има SP3 сокет и поддържа технологията SMT, благодарение на която може да обработва 64 потока данни едновременно. Чипът разполага с 8 канален контролер за DDR4-2400 оперативна памет. В процесора са интегрирани и PCI Express 3.0 контролер със 128 линии, които могат да се използват за най-различни интерфейси – SATA и други.

Както и трите нови процесора Ryzen, новото устройство е всъщност система-върху-чипа, която за разлика от десктоп процесорите, няма нужда от допълнителен чипсет, а това намалява цената на дънните платки. При използване на два подобни сървърни процесора в една и съща компютърна система, те комуникират чрез шината Infinity Fabric, която се използва за прехвърляне на данните между различните функционални модули в самите процесори. Два Naples процесора в една система могат да осигурят работата на до осем PCI-E 3.0 x16 слота.

AMD демонстрира работата на две от новите сървърни чудовища, чрез модел за разпространението на сеизмични вълни. Съперник при този тест бе сървър, използващ два 22-ядрени чипа Intel Xeon E5-2699A v4 от поколението Broadwell-EP.

В този бенчмарк системата с два Naples процесора се оказа 2,5 пъти по-бърза. Интересно е, че чиповете на Intel отказаха да работят в най-сложния тест, поради недостига на оперативна. Тук трябва да споменем, че новата система на AMD с два сокета може да адресира до 4 TB оперативна памет.

Сървърните процесори AMD Naples трябва да излязат на пазара в края на тази пролет.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за