AMD продължава да води Intel в настолните процесори

10
1336

През последните три години AMD се превърна в сериозно предизвикателство за Intel на пазара на настолни (а все повече и на мобилни) процесори, като наскоро изпревари своя съперник по пазарен дял в доставката на процесори за настолни компютри за първи път от 2006 г. Трудно е да се изчисли какво е действителното ниво на търсене на процесори AMD от потребителите, предвид настоящите проблеми с недостиг на запасите, както и с ограниченията в производството, пред които се сблъскват AMD и Intel, но от Puget Systems съобщиха, че конфигурациите на машини с AMD са се увеличи рязко.

Puget Systems е конструктор на компютърни системи, известен със своите работни станции и машини за производителност, а в исторически план компанията е предоставяла много възможности на потребителите да получат компютърни конфигурации с компоненти, каквито желаят те, сглобени от експерти и съобразени по взаимна съвместимост и максимално добро представяне. Тъй като търсенето нарасна първоначално значително през 2019 г., около пускането на Ryzen 3000, потребителите на практика се влюбиха в новите процесори на AMD, очаквайки най-новите модели от серията Ryzen 5000.

В момента AMD държи сравнително малка преднина, от едва 0,8% над пазарния дял на Intel, но ако сравним данните от пазара през 2016 г. например, ще открием, че пазарният дял на AMD за персонални настолни компютри е варирал под 20%, така че ръстът в търсенето на продуктите на компанията не може да бъде подценен. В допълнение, изглежда, че компанията в действителност поддържа високо търсене сред потребителите и няма особена преднина пред Intel в предварителното запасяване с ресурси – и именно поради това също изпитва трудности в това да предложи толкова, колкото потребителите искат и са готови да купят.

Всъщност от Puget Systems са спрели изобщо да закупуват и предлагат конфигурации с процесори на AMD напълно през 2015 г. поради много ниското им търсене сред техните потребители и счетоха за подходящо да върнат процесорите на компанията, едва когато беше пусната първата линия Ryzen на пазара.

И въпреки че Intel губи непрекъснато пазарен дял в десктоп сегмента, пазарните дялове на компанията в сферата на лаптопите и сървърите все още са доминиращи. Според Passmark 80,1% от Windows лаптопите, които са преминали популярния тест, работят с процесор Intel, докато само оскъдните 1,5% работят с процесори на AMD.

През следващите години обаче можем да видим огромни колебания и в тези цифри, особено при използването на AMD процесори в сектора на лаптопите, които обикновено са по-евтини и далеч по-производителни от техните аналози на Intel.

На AMD ѝ бяха необходими само четири години, за да се превърне в лидер на пазара и само две, за да бъде приета отново като сериозен играч. Затова очакваме, че компанията ще продължи своите амбиции и ще покори и нови сегменти.

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари