Успехът на процесорите Ryzen на AMD расте непрекъснато, като само продажбите на Ryzen 5 3600, новият процесор от трето поколение в бюджетния сегмент на производителя, надвишава продажбите на всички процесори на Intel от началото на годината, според последната статистика на европейските търговци на дребно.

Както бе оповестено в Reddit, немската компания Mindfactory заяви, че процесорите на AMD държат стабилните 78% от продажбите на процесори през август, което е почти толкова, колкото бяха продажбите на компанията през месец юли – 79%.

Естествено, остават 22% дял от продажбите на Intel през август и за поредна година AMD почти изравни продажбите на само един модел от своите процесори с тези на цялата гама на Intel.

Миналия месец най-добре продаван беше AMD Ryzen 3700x, а през август е на второ място, като Ryzen 5 3600 зае неговото място, като продажбите му са повече от тези на всички модели на Intel.

Няма спад в популярността

Така че, изглежда няма спад в популярността на третото поколение Ryzen 3000, базирано на архитектурата Zen 2. Все пак трябва да отбележим, че това са данните от няколко европейски търговци на дребно и са малка част от цялата пазарна картина.

Миналата седмица видяхме, че AMD Zen 2 се радват на все по-голям интерес и сред PC ентусиастите. Що се отнася до лаптопите и бизнес средите обаче, картината е доста различна, като там Intel запазва лидерската си позиция.

Също така трябва да припомним, че очакваме до края на месеца да бъде представен и Ryzen 3950X, който e най-високият процесор от серията Ryzen 3000 на AMD.

Не е нужно да споменаваме, че Intel очевидно би трябвало да се загрижат за това как се променя пазарът на процесори, така че очакваме сериозен отговор и от тяхна страна до края на годината, или в началото на следващата. Макар че данните, които видяхме за предстоящия им 10-ядрен процесор, предполагат, че той няма да може да се конкурира адекватно с предложенията на червения конкурент.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ubitak
ubitak

„Ryzen 3950X, който ще бъде в най-високия сегмент от серията Threadripper 3000“, по-скоро Ryzen 3000. Threadripper все още не е ясно кога ще се появи.

Бай Ганьо
Бай Ганьо

Който е писал статията леко да се поправи.
3950Х не е от Threadripper серията