AMD продължава да увеличава пазарния си дял сред потребителите на Steam

1
713

Преди няколко месеца от HEXUS публикуваха доклад от проучването на хардуера, който се използва в Steam (SHS). Той показа, че AMD е преминала границата от 25% за първи път от много време.

С идването на Zen 3 процесорите и някои други фактори, които предизвикват по-масови ъпгрейди, не е изненада, че AMD продължава да расте по този фактор.

Новият SHS доклад, който покрива ноември, 2020 година, бе публикуван днес и показва, че делът на AMD расте с още 0.72%.

Пълното разпределение на потребителите на Steam може да се види на изображението отдолу. Цифрите показват, че AMD има 26.51% пазарен дял при процесорите сред Steam потребителите. Intel може да се похвали с 73.49%, което все още е много голяма преднина. Трябва да се има предвид, че голяма част от тези потребители може да използват лаптопи.

Преди година, делът на AMD беше 20.5%. Ръстът от 6% не е нещо, което може да бъде отхвърлено с лека ръка. Трябва да се има предвид, че по принцип при процесорите ъпгрейдите не са толкова чести и нужни, в сравнение с видео картите например.

Гледайки данните се вижда оформяща се тенденция на немалко потребители, които преминават към AMD платформата. AMD обаче не успя да се възползва напълно от това със своите 7nm Zen 3 процесори, чиито наличности са трудни за намиране на немалко места.

Как ще стои въпросът през 2021?

Всичко зависи от 14nm+++ Intel Rocket Lake процесорите, които трябва да се появят през първото тримесечие. Ако те не предложат нещо по-специално, AMD ще има възможност да навакса с бройките и да се сдобие с още преднина. Също така, компанията ще има още една сериозна възможност с 5nm Zen 4 процесорите си, които трябва да се появят по-късно през 2021 година.

За тях ще научим повече на CES 2021

При видеокартите също битката между AMD и Nvidia също е интересна

AMD се сдобива с ръст от 1% спрямо миналата година – делът скача от 15.5% на 16.5%. Nvidia има невероятнo силна позиция с дял от 73.9% от Steam геймърите. За вградените графични карти на Intel остават 9.5%.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари