AMD ребрандира FreeSync мониторите

1
1247

Освен мобилните процесори от четвърто поколение Ryzen 4000, както и новите графични процесори, AMD по време на CES 2020 беше заета и със ребрандирането на своите FreeSync монитори, за да се категоризира по-добре на какво са способни тези различни дисплеи въведе схема, при която те класифицират три различни нива на хардуера.

Целта е да се улесни геймърите да разберат максимално ясно и еднозначно какво получават, когато купуват даден продукт, така че старата система за именуване FreeSync и FreeSync 2 HDR вече е бракувана и понастоящем новите екрани ще се наричат със следните три нива: Free Sync, Free Sync Premium и FreeSync Premium Pro.

Въпреки това, две от тези нива остават по същество същите, но преименувани, въпреки че е въведен ново трето ниво на хардуера.

Обикновеният FreeSync остава базовата версия, естествено и достатъчно просто отразява, че мониторът разполага с технологията FreeSync, за която знаете, че има за цел да се бори със засичането и накъсване в игрите – подобно на технологията G-Sync при видео картите на Nvidia, за която LG наскоро оповестиха, че въвеждат поддръжка в новите си телевизори, представени също на CES 2020.

С новото средно ниво FreeSync Premium става ясно, че имате дисплей с най-малко 120Hz честота на опресняване при минимум Full HD резолюция с ниска технология за компресиране на нисък кадър (LFC). Както подсказва името на тази концепция, тя поддържа геймплея плавен, когато компютърът работи с честота на опресняване кадрите по-ниска от минималната поддържана честота на опресняване от дисплея.

След това идва най-горният клас FreeSync Premium Pro, известен по-рано като FreeSync 2 HDR, който носи всичко, което Premium предлага, но освен това мониторът има допълнителна HDR поддръжка, както вероятно става ясно от името.

FreeSync вече съществува от шест години и AMD забеляза, че към януари 2020 г. на пазара има над 1000 модела монитори, които са сертифицирани със стандарта.

Част от причината за промяната е прозрачно ясна за всеки – в началото нямаше толкова много монитори, които да предлагат честота на опресняване над 120Hz. Едва през 2017 г. видяхме ръст на тези процесори. Към момента, на пазара има над 300 модела монитори, категоризирани като FreeSync Premium.

За пълната информация за всички промени и множество друга информация можете да разгледате прясно актуализираната страница на уеб сайта на AMD за FreeSync.

Вчера стана ясно, че LG въвежда поддръжка на технологията G-Sync на Nvidia в своите OLED телевизори, което според едни е грешка, а според други – необходимост. Към момента не става ясно за какво точно е нужна технологията в тези телевизори, но най-вероятно става въпрос за потребителите, които свързват настолни геймърски компютри към тях, за да играят на възможно най-голяма площ и първокласен екран.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
dsaa
dsaa

„Чacт oт пpичинaтa зa пpoмянaтa e пpoзpaчнo яcнa зa вceĸи – в нaчaлoтo нямaшe тoлĸoвa мнoгo мoнитopи, ĸoитo дa пpeдлaгaт чecтoтa нa oпpecнявaнe нaд 120Нz. Eдвa пpeз 2017 г. видяxмe pъcт нa тeзи пpoцecopи.“

В първата част се говори за монитори, а във втората за процесори…