6.8 C
София

AMD съвместно с MediaTek излиза на пазара за мрежово оборудване

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

DigiTimes съобщи, че AMD и MediaTek започват съвместна работа по разработването на специализирани Wi-Fi 6 контролери за лаптопи и други мобилни устройства. Към днешен ден в тази област доминират решенията на Intel и Realtek Semiconductor.

В сегашните лаптопи с процесори Ryzen се използват безжичните модули Intel 802.11ax Wi-Fi 6. Освен това, влиянието на Intel широко се разпространява благодарение на платформата vPro. Тя подразбира създаването на отдалечено управлявани персонални компютри за корпоративно използване. Само че за работата на vPro е необходима съвместима дънна платка с поддръжката на Intel AMT, определена серия процесори Core i5/i7 и мрежови адаптер на Intel. Ако AMD възнамерява да се концентрира в този сегмент, то освен отделна серия процесори Ryzen PRO ще трябва да създаде и необходимата инфраструктура.

По този начин само след няколко години можем да очакваме появата на лаптопи и десктоп компютри, в които се използват мрежови контролери на AMD. В създаването на тези адаптери помага тайванската компания MediaTek, която е много известна най-вече със своите SoC с ARM архитектура, със своите модеми за мобилна връзка, с GPS модулите си и други компоненти за връзка и съхранение на данни.

Интересно е, че в сферата на 5G модемите MediaTek работи съвместно и с Intel. Миналия месец тези две компании представиха модема T700 с поддръжката на sub6 5G с два честотни диапазона.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини