AMD също работи върху собствен аналог на концепцията big.LITTLE

0
713

Характерна черта на мобилните процесори Intel Lakefield е наличието на разнородни х86 ядра, изготвени чрез хибридна технология (Hybrid Technology). Този подход напомня на концепцията big.LITTLE използвана в чиповете на ARM още от 2011 година. Intel счита, че технологията Hybrid Technology има голям потенциал и планира да я използва както в мобилните така и в десктоп централните процесори започвайки от фамилията Alder Lake-S.

Разбира се, всичко това не остана без внимание от страна на екипа на доктор Лиза Су. Компанията AMD също работи върху собствен аналог на big.LITTLE за своите процесори, което се потвърждава от нейния нов патент. В него Advanced Micro Devices описва метод за разпределяне на натоварването между бързите и икономичните процесорни ядра. Те имат сходен набор процесорни инструкции, но както при Intel Alder Lake-S, най-тежките изчисления се извършват от по-бързите ядра.

Засега не може да се каже в кои точно процесори на AMD ще се приложи описаната в патента нова технология. Изследванията от този тип обикновено се провеждат в много области и не се знае кога ще се появят в серийно произвежданите продукти. От друга страна, ако идеята на Intel за чиповете Alder Lake-S се окаже успешна, то AMD със сигурност ще трябва да отговори по някакъв начин.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари