AMD увеличи своя дял във всички сегменти на процесорния пазар

0
645

Mercury Research показа ситуацията на световния пазар на х86 процесори за изтеклото тримесечие. Според статистиките на тази аналитична компания, Intel, който си остава безспорен лидер на този пазар, през тези три месеца има дял от 82,9% в пазара на х86 процесорите. Advanced Micro Devices владее 17,1% от този пазар, а преди една година имаше 15,6%.

Ако отделно се спрем на сегмента на десктоп процесорите, виждаме че AMD и тук има 17,1% дял, което съответства на годишен ръст от 4,8%. В сравнение с първото тримесечие пазарният дял на AMD не се е променил, но трябва да отчетем факта, че продажбите на новите 7 nm процесори Ryzen 3000 стартираха в началото на третото тримесечие и още не са оказали влияние на пазара. Но тези чипове ще повлияят на следващите тримесечни резултати, понеже всички ритейлъри съобщават за много добри продажби на новите процесори.

Представената таблица показва, че делът на AMD непрекъснато расте вече трета поредна година, с изключение на две тримесечия. Вероятно компанията и през това тримесечие ще добави още 1,5-2% пазарен дял, особено на фона на съобщенията, че недостигът на процесори на Intel ще продължи и през 2020 година.

В мобилния сегмент постиженията на AMD също са много добри. През изтеклото тримесечие компанията успя да увеличи пазарния си дял в този сегмент от 13,1% до 14,1%. А ръстът в сравнение със същия период на миналата година е немалките 5,3%.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за