AMD ускорява процесорите Ryzen 5000 с помощта на технологията Precision Boost Overdrive 2

0
612

Преди време AMD официално представи технологията Precision Boost Overdrive (PBO) заедно с процесорите Ryzen от 2-ро поколение като сравнително лесен начин за повишаване производителността на компютърните системи. На практика това е функционалност за автоматичен овърклок на централния процесор, която дава възможност за бързо нарастване на честотата в boost режим. А сега Advanced Micro Devices разширява тази функционалност в рамките на новата технология Precision Boost Overdrive 2.

Във фърмуерите за дънните платки AMD 400/500 с микрокода AGESA 1.1.8.0, които трябва да излязат на пазара в началото на месец декември тази година, ще бъдат направени допълнителни оптимизации на PBO алгоритмите. Основното нововъведение ще бъде инструментът AMD Curve Optimization. С негова помощ ще се осъществява адаптивното регулиране напрежението на чипа в изцяло автоматичен режим.

Този софтуерен инструмент ще използва интегрираните в процесора сензори и автоматично ще регулира напрежението в зависимост от характера на натоварването. Това ще окаже положително влияние на консумацията на чипа и на неговия температурен режим. Потребителите ще имат възможност да настроят агресивността на работа на процесорите чрез избирането на една от 30-те възможни степени, като една степен е равна на от 3 до 5 миливолта. През 2021 година динамичното регулиране на напрежението ще може да се осъществява и с помощта на приложението Ryzen Master, без да се налага да се влиза в настройките на UEFI.

AMD допълва, че при активирането на Precision Boost Overdrive 2 едноядреното бързодействие на чиповете Ryzen 5000 нараства с 2% а многоядреното – с 10%.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари