В началото на седмицата се появи информация, че AMD възнамерява да се откаже от използването на припой между капачката на процесора и кристала. Тази особеност доста огорчи феновете на процесорния производител и накара AMD официално да се изкаже по въпроса.

Ръководителят на отдела по технически маркетинг на AMD Робърт Халок (Robert Hallock) заяви, че решението да се използва термична паста вместо припой е било взето по икономически причини. APU Raven Ridge е трябвало да удовлетвори изискванията на масовия пазар, за което е било необходимо да се подбере точния баланс между производителността на процесорните ядра и графичния ускорител, по отношение цената на хибридния процесор. Топ-мениджърът допълни, че по отношение на топлинните характеристики на тези APU, използването на термична паста под капачката е най-оптималното решение.

От друга страна, централните процесори за производителни геймърски компютри, са от съвсем друг клас и имат по-различни термични и механични изисквания. В чиповете Summit Ridge процесорният производител ще използва припой, базиран на индий. В предстоящите за продажба процесори Pinnacle Ridge (Ryzen 2000) ще се използва именно индиев припой.

Остава да разберем какви ще са цените на тези чипове, но AMD вече доказа, че може да прави евтини и бързи процесори.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
робот съмЕнчообяснявамAzhenRadical Vision Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Radical Vision
Radical Vision

Ми да много ясно, не като на интел маджуна щото са цигани .

Azhen
Azhen

Припой какво ще рече ? Че ще са запоени и не може да се отлепи капачката ли , аз така го разбирам това ще значи че искат да елиминират делидването изцяло.

обяснявам
обяснявам

Припой ще рече метал, който е с възможно най-висока термопроводимост. По-висока от тази на метала, от който е изработен процесорния радиатор, който ще сложиш отгоре. Така че и да махнеш капачката, само ще влошиш охлаждането, няма да го подобриш.

Енчо
Енчо

Сигурно и интел могат да направят процесор, който да има 2 пъти по-голямо потребление за малко по-малко пари(не и в дългосрочен план разбира се) ,но не е в техен стил.

робот съм
робот съм

Intel не искат да правят евтино.. искат да ограбят каквото могат тогато още имат някаква репутация в очите на заблудените си фенове. Отдавна AMD правят евтини и с ниско потребление (на енергия, ако съм разбрал правилно) процесори, които на всичкото отгоре и не греят, както повечето заблудени интелски фенове продължават да твърдят… не че Intel не правят добри процесскори, но не продават евтини, а ги правят евтино… поне на топ моделите си можеха да сложат припой или поне по-добра паста, а не евтина паста, за да не се налага хората да делидват и да слагат по-добра паста, за да може… Виж още »