AMD ще продава чипове Transmeta из изгряващите пазари

2
0

Преди шест години някои твърдяха, че Advanced Micro Devices ще се обвърже с Transmeta, която се беше специализирала в производството на чипове с ниска консумация на енергия – и колкото и да е странно, се оказаха прави.
AMD обяви, че ще продава чиповете на Transmeta Efficeon под марката AMD за компютрите по проекта Microsoft FlexGo. Компютрите FlexGo ще се продават на крайни потребители и малки бизнеси от т. нар. изгряващи пазари като Тайланд и Бразилия. Потребителите няма да се налага да плащат цялата цена на компютъра. Вместо това те ще внасят периодични вноски, които ще се увеличават с нарастването на употребата а компютъра.

Чиповете Efficeon, които са по-евтини от стандартните компютърни процесори, са единствените, които са одобрени за тази програма. Софтуерната програма за измерване на потреблението, от която ще зависи вноската на всеки потребител, е вградена в процесорите. Според представители на AMD, това прави внедряването изключително сигурно и надеждно.

Обединението между AMD и Transmeta е просто поредната стъпка от мелодраматичната история на втората. Тя изгря на световния пазар през 1999 година, когато обеща да произвежда процесори, консумиращи много по-малко енергия от тези на Intel и AMD. Макар че успя да постигне няколко големи сделки с компютърни производители, фирмата не успя да се закрепи добре на пазара заради изоставане в производителността и чести забавяния на новите продукти. Така Transmeta смени няколко шефа, а после лицензира една технология за контролиране на енергийната консумация на чиповете. Sony възприе технологията, а мнозина прогнозираха, че и AMD ще го стори – но тя не пожела. Впоследствие Transmeta обяви, че продава голяма част от архитектурите си за чипове на китайската Culture.com и че ще престане да произвежда процесори, с изключение на случаите за няколко важни клиента. С новия си договор обаче Transmeta придобива доста нови клиенти. Fujitsu ще произвежда чиповете, Transmeta ще ги проектира, а AMD ще поеме маркетинга.

Източник: ComputerWorld

10x to cyberzorro

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
1 Автори на коментарите
Melmak ®rewind Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Melmak ®
Melmak ®

Цитат:Софтуерната програма за измерване на потреблението, от която ще зависи вноската на всеки потребител, е вградена в процесорите. Според представители на AMD, това прави внедряването изключително сигурно и надеждно.


Та кой щеше да краква смотаната програма на микрософт ?
Впрочем това трябва със закон да го забранят.Подобна политика на ползване много прилича на наркотична зависимост.

rewind
rewind

за съжаление обаче в този аспект ще е бъдещето – концепцията за разпределен хардуер/софтуер е доста обсъждана, точно поради ниските разходи по внедряването…