AMD ще продава чипове Transmeta из изгряващите пазари

2
18

Преди шест години някои твърдяха, че Advanced Micro Devices ще се обвърже с Transmeta, която се беше специализирала в производството на чипове с ниска консумация на енергия – и колкото и да е странно, се оказаха прави.
AMD обяви, че ще продава чиповете на Transmeta Efficeon под марката AMD за компютрите по проекта Microsoft FlexGo. Компютрите FlexGo ще се продават на крайни потребители и малки бизнеси от т. нар. изгряващи пазари като Тайланд и Бразилия. Потребителите няма да се налага да плащат цялата цена на компютъра. Вместо това те ще внасят периодични вноски, които ще се увеличават с нарастването на употребата а компютъра.

Чиповете Efficeon, които са по-евтини от стандартните компютърни процесори, са единствените, които са одобрени за тази програма. Софтуерната програма за измерване на потреблението, от която ще зависи вноската на всеки потребител, е вградена в процесорите. Според представители на AMD, това прави внедряването изключително сигурно и надеждно.

Обединението между AMD и Transmeta е просто поредната стъпка от мелодраматичната история на втората. Тя изгря на световния пазар през 1999 година, когато обеща да произвежда процесори, консумиращи много по-малко енергия от тези на Intel и AMD. Макар че успя да постигне няколко големи сделки с компютърни производители, фирмата не успя да се закрепи добре на пазара заради изоставане в производителността и чести забавяния на новите продукти. Така Transmeta смени няколко шефа, а после лицензира една технология за контролиране на енергийната консумация на чиповете. Sony възприе технологията, а мнозина прогнозираха, че и AMD ще го стори – но тя не пожела. Впоследствие Transmeta обяви, че продава голяма част от архитектурите си за чипове на китайската Culture.com и че ще престане да произвежда процесори, с изключение на случаите за няколко важни клиента. С новия си договор обаче Transmeta придобива доста нови клиенти. Fujitsu ще произвежда чиповете, Transmeta ще ги проектира, а AMD ще поеме маркетинга.

Източник: ComputerWorld

10x to cyberzorro
СПОДЕЛИ
Предишна новинаFastStone Capture 3.2
Следваща новинаGizmo 2.0.0.171

Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com – най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

2 коментара за "AMD ще продава чипове Transmeta из изгряващите пазари"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка