fbpx
-5.8 C
София

AMD ще пусне BIOS актуализация, която решава проблема с честотите на процесорите Ryzen 3000

Най-четени

AMD официално обяви, че ще пусне актуализация на BIOS фърмуера, предназначена за справяне с проблема с изоставането на boost clock, засечен в някои процесори Ryzen 3000, и актуализацията ще бъде налична за изтегляне в сайтовете на производителите на дънни платки на 30-ти септември. Редица потребителите се оплакаха, че не могат да достигнат до обещаните максимални честоти на техните Ryzen 3000 процесори, като те изостават с между 25 и 50 MHz от обещаното.

Според AMD:

„Разбираме, че някои потребители, са изразили притесненията си относно невъзможност да достигнат максималните честоти на своя процесор. Новата версия на BIOS решава този проблем, като прилага оптимизация на производителността, като ще добави приблизително 25 – 50 MHz към честотите при максимално усилване“

Разбира се, препоръчваме на всички да изчакат 30-ти септември, преди да актуализират своя BIOS. По-рано вчера обаче обновлението изтече в интернет, като ако сте достатъчно смели и нетърпеливи, тук описваме как можете да го изтеглите.

Новият фърмуер е достъпен за изтегляне от форумите на Chiphell, но не можем да гарантираме дали това е завършената версия, която AMD ще представи на 30-ти септември. Възможни са някои бъгове и затруднения, но ако все пак държите да актуализирате незабавно и да фиксирате проблема с усилването на честотите, то това е на ваша отговорност.

AMD получи сериозни критики, след като беше установено, че много малко от процесорите AMD Ryzen 3000 достигат рекламираните честоти при усилване – като компанията признава, че максималните честоти на усилване, които се рекламират, са гарантирани като достижими от само едно, единствено ядро на процесора, а не за всички.

Не е изненадващо, че много клиенти изразиха сериозно недоволство от факта, че техните процесори не са в състояние да достигнат максималните обявени честоти, което подтикна AMD да разработи поправка на BIOS, с която да реши проблема.

Първите тестове на изтеклата поправка

Една от предварително изтеклите версии на обновлението е за дънните платки MSI. Ентусиасти от портала Tom’s Hardware вече изпробваха изтеклата в Chiphell версия. Резултатите им показват, че след прилагането на актуализацията, процесорът AMD Ryzen 3700X достига до 4.4 GHz, а преди нея са достигнали максимално 4.375 GHz, като все още достигнатите честоти са по-ниски от рекламираните.

Резултатите обаче не са такива с процесора Ryzen 9 3900X, който въпреки актуализацията остава доста нестабилен в честотите като по време на теста достига максимална честота от 4.625GHz, след като е достигнал успешно рекламираните 4.6GHz. По време на интензивните тестове обаче пада до 4.55GHz, а по време на синтетичния тест Cinebench достига едва 4.425GHz. Някои потребители съобщават и за по-разни несъответствия с обещаните максимални честоти.

Това е разочароващо за всички собственици на AMD Ryzen 9 3900X, които се надяваха, че новата актуализация ще направи достижими рекламираните честоти. Отново отбелязваме, че това е ранна и предварително изтекла версия на актуализацията на BIOS, като AMD може в последния момент да промени нещата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини