AMD: 7 nm процесори EPYC Milan ще имат по-добро съотношение производителност на ват от 10 nm чипове Intel Ice Lake-SP

1
699

Сървърните процесори AMD EPYC от 2-ро поколение предлагат сериозна изчислителна мощност, което бе потвърдено от поставените наскоро рекорди в тестовия пакет Cinebench. Основната заслуга за това е използваният нов 7 нанометров технологичен процес, благодарение на който компанията постигна високо съотношение на производителността към консумираната мощност. AMD счита, че през следващите няколко години постигнатият показател ще бъде недостижим за Intel.

По време на събитието HPE Cast 2019 представителите на Advanced Micro Devices споделиха своите прогнози относно новото поколение процесори EPYC с архитектура Zen 3. Сървърните процесори с кодово име Milan излизат през следващата година и ще станат преки конкуренти на 10 nm решения Intel Ice Lake-SP. Да си припомним, че тези чипове на Intel ще заменят на пазара 14 nm процесори Cooper Lake и ще имат LGA4189 сокет.

Производството на чиплетите за процесорите EPYC 2-ро поколение се осъществява в заводите на TSMC чрез подобрен 7 нанометров технологичен процес. Те имат от 15 до 20% по-висока плътност на транзисторите при 10% по-ниска консумация на електрическа енергия. По този начин AMD ще успее да стане и да удържи званието на производител на най-икономичните х86 сървърни процесори.

Да напомним, че през 2022 година екипът на Лиза Су възнамерява да започне производството на 5 nm процесори Zen 4. В същото време от поточните линии на Intel трябва да започнат да излизат първите 7 nm продукти.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

А процесорите мИнтел ще имат по лошо съотношение производителност-ват, че и цена..
Intel inside (malware inside)….