AMD продължава да намира нови области за използването на своята нова микроархитектура Zen.

В близкото бъдеще процесорният производител възнамерява да допълни своето портфолио с нови сървърни решения с кодово име Snowy Owl (полярна сова). Сега се появи информация, че новите чипове ще бъдат включени в процесорната фамилия EPYC 3000, а един от първите нейни представители на тези сървърни чипове ще бъде EPYC 3251.

Процесорите AMD EPYC 3ххх са пълноценни системи-върху-чипа и очевидно ще бъдат преки конкуренти на решенията Intel Xeon D. Новите чипове ще имат BGA корпус със Socket SP4r2 и ще се запояват директно на дънната платка. Чиповете ще съдържат един или два 14 нанометрови 8-ядрени кристала Zeppelin, съединени чрез вътрешната шина Infinity Fabric.

Топ-решенията EPYC 3000 ще разполагат с по 16 физически ядра с поддръжката на многопоточност, 32 MB кеш памет от трето ниво и 64 линии на PCI Express 3.0 интерфейса. Интегрирани са и четириканален контролер за DDR4 оперативна памет, а техният TDP е от 30 до 100 W.

Не се съобщават работните честоти на новите сървърни процесори, но техните по-старши версии AMD EPYC 7000 работят с честоти 2-3 GHz в зависимост от броя на процесорните ядра и разсейваната топлинна енергия.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за