Ако обмисляте да закупите някоя от графичните карти на Radeon VII на AMD, изглежда, че може да се наложи да действате бързо, тъй като според съобщенията графичният процесор е потвърден като изчерпан.

Както отбелязва Tom’s Hardware, въпреки че AMD не съобщиха това директно, компанията не го и отрече в изявление в отговор на запитване, а френският технологичен сайт Cowcotland цитира индустриални източници, които твърдят, че видеокартата е изчерпана.

Освен това Puget Systems, доставчик на персонални компютри, базиран в Сиатъл, заяви, „е AMD потвърждава, че атрактивната 7 нанометрова видео карта наистина е изчерпана.

Мат Бах, старши лаборант в Pudget каза пред Tom’s Hardware, че Radeon VII е в края на живота си и това е информация, която има директно от AMD при запитване за стокови наличности. Все още има оставащи доставки, но това не означава, че ще се произвежда повече.

Отговорът на AMD за Tom’s Hardware беше: „Очакваме наличните Radeon VII да продължат да задоволяват търсенето в обозримо бъдеще, предоставяйки изключителна производителност в 4K гейминг и ефективност при създаване на съдържание и обработка.“

Това ще рече, че AMD не казва изрично, че ще продължава да произвежда графичния процесор, и това изявление очевидно ще рече, че търсенето следва да бъде задоволено от вече произведените и пуснати в обръщение бройки. Все още има и останали недоставени партиди в складовете на AMD, отбелязва Pudge.

Въпреки че тази графична карта не е никак стара, първото предлагане на 7 нанометровия графичен чип на AMD започна едва преди шест месеца, през февруари, има логика в това AMD да погребе Radeon VII.

Причините?

Главно причината е че производствения процес е осезаемо по-скъп в сравнение с новите 7 nm предложения базирани на технологията Navi. Radeon VII базиран на технологията Vega, започна продажбите си на начална цена от 679 $ , докато новата Radeon RX 5700 XT базиран на Navi беше пусната на стойност от 399 $, предлагайки почти еднакви игрови характеристики и производителност, най-вече благодарение на новата, по-бърза RDNA архитектура на AMD.

Разбира се, Radeon VII на AMD е повече ориентирана към изчислителната мощност, но въпреки това видяхме скорошни тестове, които показват, че RX 5700 XT е достатъчно производителна, с разликата от по-високата двойна прецизност на Radeon VII.

В крайна сметка мнозина смятат, че Radeon VII беше средство, с което AMD да се похвали и да ни представи възможностите на 7 нанометровите чипове, и ги разгърне напълно с Navi архитектурата, за която мнозина спекулират, че ще бъде „убиецът на Nvidia“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари