fbpx
2.2 C
София

AMD Ryzen 9 3950X бие Threadripper 2950X в изтекъл бенчмарк

Най-четени

Ryzen 9 3950X на AMD скоро ще бъде напазара – очакваме процесорът да пристигне през ноември, след забавянето от няколко месеца, като към момента, имаме по-добра представа за това каква производителност и спецификации можем да очакваме от новия флагмански чип на AMD.

Информацията идва от изтекли резултати от популярния синтетичен бенчмарк GeekBench 5, които за първи път са публикувани от потребителя TUM_APISAK в Twitter, който редовно оповестява вътрешна информация за процесори или видео карти.

Ryzen 9 3950X всъщност се появи в два различни теста – първият е с дънната платка Asus Prime X570-P с 64GB RAM, където достига резултат на едноядрената производителност от 1, 276 точки и 15 401 точки на многоядрената.

Вторият тест е с дънната платка Gigabyte B450 Aorus Pro WiFi, който е малко по-висок, където процесора достига 1314 точки на едноядрената производителност, но значително по-нисък, когато става въпрос за многоядрените изчисления – само 11 140 точки. И на двете конфигурации е използвана DDR4 RAM памет с честота 3600 MHz, като обаче по време на втория тест, системата е била с 16GB RAM, което без съмнение оказва най-съществено влияние върху отразените резултати.

 

Какви са резултатите?

Tom’s Hardware забелязаха горния туитър пост, като те дори направиха сравнение между Ryzen 9 3950X и Ryzen Threadripper 2950X. И това сравнение е наистина интересно, като се има предвид, че и двата чипа са 16 ядрени, 32-нишкови с базова честота от 3,5 GHz, макар и 3950X да има максимална честота на клок с до 300 MHz повече. По време на тестовете с GeekBench, на база на които е сравнението, и двата работят на почти 4.25 GHz честота. Трябва да подчертаем обаче, че 3950X идва с удвоена кеш памет, спрямо Threadripper – цели 64MB.

В тестовете, новият Ryzen 9 3950X от най-висок клас, бие Threadripper 2950X с цели 14% в едноядрената производителност и малко под 4% в многоядрената. И всичко това се случва с TDP от 105W, за сметка на 180W при Threadripper.

Резултатите са доста блестяща демонстрация на възможностите и подсобренията на архитектурата Zen 2, която беше представена през 2019 г., и именно на нея е базиран новия, предстоящ все още за пазара процесор. Не трябва обаче да забравяме, че това е сравнение с миналогодишните чипове Threadripper от серията Threadripper 2000, а тазгодишните все още не са излезли, но според мнозина, те са точно зад завесата.

Както винаги, трябва да подчертаем, че не можем да сме сигурни в достоверността на тази информация, нито дали изтеклите резултати от синтетичния теста реални. Освен това, възможно е тестваната бройка, да е предварително, инженерно копие, което се предоставя на разработчици за различни тестове и проектиране, което ще рече, че е възможно официалната версия на Ryzen 9 3950X да бъде дори с още по-висока производителност.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър
2 години

Ми така ще е, когато AMD само са по добри от AMD, ще се бият сами, че интел нямат никакъв шанс…

Нови ревюта

Подобни новини