fbpx
7.8 C
София

AMD Ryzen 9 3950X „златните“ процесори: Ще предлагат по-добра производителност, но и на много висока цена

Най-четени

Новият флагман на AMD Ryzen 9 3950X вече е наличен в продажба през рителъра Silicon Lottery от 11-ти декември като предлага на тези, които желаят да получат „златен“ предварително binned процесор с добра гарантирана скорост на овърклок и върховна мощност – разбира се на доста висока цена.

Цената наистина е значителна, но няма как и да се очаква нещо различно предвид мощността на чипа – най-добрият процесор на AMD за годината в момента се продава в Silicon Lotterry в САЩ на стойност от 1500 долара или около 1 140 паунда – двойно повече от препоръчителната цена от производителя. За тази сума получавате Ryzen 9 3950X с гарантиран овърклок до 4.15 GHz за всички 16 ядра (обърнете внимание на тази промяна – тук максималната честота е за всички ядра, а не само за едно от тях, както при предишни издания на процесорите Ryzen). Разбира се, тъй като това са ранно стартирали и предварителни продажби, силно се надяваме по-нататък в бъдещето да видим най-високия процесор на AMD на далеч по-различна цена, която да кореспондира повече със справедливите и атрактивни ценови политики, които компанията си изгради в последните три години – и те са едно от най-големите им предимства пред конкурента Intel, с което към момента доминират на пазара на настолни процесори.

По-ниските версии на процесора също се продават с гарантиран клок до 4GHz за всички ядра на цени от 850 долара или 645 паунда. Чипът с максимална честота до 4.05 GHz се предлага на цена от 900 долара или 685 паунда, докато 3950X, който може да достигне максимална честота до 4.1 GHz се търгува на 1050 долара или 800 паунда.

Тук виждаме доста осезаема разлика в цената, за допълнителните 0.05 GHz, които ще ви даде най-високия чип с цената си от 1500 долара, което практически се равнява на около 50% спрямо предходния модел. Печалбите от тези продажби със сигурност са доста завишени и леко съмнителни – от от Silicon Lottery несъмнено определят цените си на ниво, за което търговецът смята, че хората ще плащат въз основа на това колко са били склонни да платят ентусиастите за най-новите и високи настолни процесори през годините.

Търговецът също сподели разбивка на процента на процесорите Ryzen 9 3950X, които могат да достигнат определени нива на овърклок. Както се подчертава от потребител на Reddit, всеки един чип, който тества, може да достигне 4GHz във всички ядра (в сравнение с базовия тактова честота от 3,5GHz).

Почти всички процесори – 92% от тях – могат да достигнат 4.05GHz, но само малко над половината (56%) са способни да достигнат 4.1GHz. Върхът на 4.15GHz беше постигнат само от всеки пети процесори (19%).

Не е ясно колко чипове са тествани от Silicon Lottery за получаване на тези статистики, но е силно вероятно извадката да представлява доста малък отрязък от цялата картина и да не отразява обективно ситуацията.

Въпреки че процентите, подробно описани тук, може да не изглеждат толкова силни, колкото това, което видяхме с предишната статистика Silicon Lottery, предоставена за 3900X, те всъщност изглеждат доста прилични, когато вземете предвид, че новият флагман на 3950X се увеличава с до 16 ядра тук.

Консервативен овърклок?

Плюс това, както от общността на Reddit посочват, овърклок за CCX (3950X е разделен на две CCX, така че това е по същество половината ядра на процесора), а не на всички ядра, все пак може да доведе до много сериозни повишения в производителността чипа. Освен това, резултатите за овърклок на Silicon Lottery така или иначе изглеждат консервативни. Разбира се, вече се появи и информация за ентусиасти, които са успели да достигнат честоти от порядъка на 4.3 GHz за всички ядра на своите Ryzen 9 3950X чипове с помощта на най-високият клас охлаждане на пазара.

Не забравяйте, че дори и да купите Ryzen 9 3950X от обикновен търговец на дребно, все пак може да извадите късмет и да получите страхотен чип с тон на овърклок потенциал (това, което плащате с Silicon Lottery, е гарантирано ниво на ефективност). Въпреки че всъщност се опитвате да закупите 3950X в момента е много трудно, така или иначе, търговците на дребно все още нямат запаси – и единствената ви възможност е да плащате надути цени от харесванията на трети продавачи или eBay.

Silicon Lottery също така продава предварително binned Ryzen 9 3950X с гарантиран FCLK от 1900MHz (което означава повишаване на производителността на паметта и Infinity Fabric, а не на ядрата). Имайте предвид, че само 12% от 3950X чипове бяха способни на това, което изглежда като разочароващо число.

Естествено, това са наистина ранни продажби, макар и по план процесорите Ryzen 9 3950X вече да трябваше да се търгуват. Цените определено ще се стабилизират в идните месеци и ще достигнат препоръчителните от производителя нива. Изглежда търговци като Silicon Lottery са открили идеалната възможност да припечелят допълнително от нетърпеливите ентусиасти.

Не можем тук да не отбележим, че през годините сме виждали същите ранни ценообразувания и изкуствено завишени цени, генериращи огромни печалби на търговците, които са продавали ранно и чиповете на конкурента Intel, макар че ентусиазмът на любителите към AMD сега, наистина ни впечатлява.

Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър
1 година

Мизерници алчни, по същия начин направиха магазините при бумовете на копачеството, и бяха надули цените мамицата им…

Oracle
Oracle
Отговор на  Арнолд Шварц е негър
1 година

@Арнолд Шварц е негър
Кисело е гроздето, а?

Oracle
Oracle
Отговор на  Oracle
1 година

@Арнолд Шварц е негър
Може и така да е, но аз, за разлика от теб, мога да си купя и да си играя със скъпи играчки, ако преценя, че си заслужава 😉
А ти?
Ти си едно дребно и заядливо … „нещо“, което винаги ще крета с играчки от … сватбата на Тодор Живков 😉

Oracle
Oracle
Отговор на  Oracle
1 година

Доста си се засегнала, явно съм те настъпил по мазолчето 😉
И една препоръка – като пишеш, недей да си плюеш по монитора, щот гледам, сериозно си се разпенявила 😉

Oracle
Oracle
Отговор на  Oracle
1 година

Айде пак изкара пяната …
Че кой ще опита да впечатли толкова застреляна личност като теб?
Съмнявам се да има желащи.

Oracle
Oracle
Отговор на  Oracle
1 година

Добре си описала себе си.
И наистина, досега не съм срещал по-празноглава женица.
Горкичката, гледай от яд да не си докараш някоя беля.

Oracle
Oracle
Отговор на  Oracle
1 година

Завалията … интелектуалното ти ниво, е колкото на бирена бутилка.

dsaa
dsaa
Отговор на  Арнолд Шварц е негър
1 година

Ако не си разбрал, това са цените на SiliconLottery, които продават само топ чиповете, които могат да се клокнат над останалите и това е гарантирано. Винаги може да си купиш някой за цената, която са обявили от АМД, просто не е гаранция, че изобщо ще има на къде да се клоква. Като гледам сайта им, всички налични бройки са разпродадени. Та едва ли си им нужен като клиент.

Бахти
Бахти
1 година

[QUOTE]“Както сеКакто се подчертава от

Ryzen 3000 все още са доста къси за овърклок на залата

за вашия среден купувач, както вече обсъждахме

страхотен чип с тон на овърклок

всъщност се опитвате да закупите 3950X в момента е много трудно

надути цени от харесванията на трети продавачи“[/QUOTE]

WTF?!?!

Аз бях
Аз бях
Отговор на  Бахти
1 година

…е гуглето бре… давайте поне линкове към оригиналната статия. Или поне се наспете… наемете си някой редактор на статиите, че ставате за смях вече…

Айдааа...
Айдааа...
1 година

В България по традиция преди Тричането за коледа Ш’а доди на 5000 паундЪ кръгло гарант !!! Чрез Пеевко -Експес, което дистРъбутира сичкото магазин.Малко си е лудост за нормален с главата чуек да даде 1500$ за този нискобюджетен Б*К а да не дразня модераторията ма явно нискокачетеното чип сЪ продади и сега почват да излизат по качествен kристал бройките .И ся Кът почнат една надпревара с Ryzen 3550,3650,3650X,3750,3750Х …и сичкото нагъсто през 1 см разлика. купувалите скъпите Райзени Жсъ окажат в небрано лозе и Ж’съ залей пазара от втора ръка Райзяни.

Нови ревюта

Подобни новини