fbpx
-0.4 C
София

AMD Zen 3: ръст на IPC, по-висока тактова честота и повече ядра

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Старшият вицепрезидент на AMD Форест Нород (Forrest Norrod) в интервю за изданието The Street разкри нови подробности за процесорната архитектура Zen 3. Към днешен ден е известно, че чиповете, базирани на нея, че излязат през втората половина на 2020 година и ще се произвеждат чрез подобрен 7 нанометров технологичен процес с използването нас разширена ултравиолетова литография (EUV) в заводите на TSMC.

В своето интервю топ-мениджърът напомни, че разлика от архитектурата Zen 2, която е усъвършенствана Zen, новата Zen 3 е проектирана изцяло от нулата. Това означава, че ще видим много съществени промени в Zen 3 дизайна.

Важното е, че Zen 2 успя да реализира значителен приръст на изпълняваните инструкции за един такт (IPC) – около 15%, понеже е еволюционно развитие на Zen. Но Zen 3 ще осигури ръст на производителността „точно колкото се очаква от една съвършено нова архитектура“.

Освен това преходът към 7+ технологичен процес ще осигури умерен ръст на тактовите честоти и осезателно по-висока производителност на един ват. Това ще бъде една от основните особености на новите процесори на AMD, особено на фона на 14 nm продукти на Intel, които ще трябва през 2020 година да продължат да се конкурират с чиповете на Advanced Micro Devices.

Форест каза още, че AMD ще следва принципа „тик-так“, от който Intel се отказа. Става дума за прехода към по-тънък технологичен процес без съществени промени в архитектурата (Тик), а след това въвеждането на нова архитектура на новия по-тънък процес (так).

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Кольо
Кольо
2 години

Ааа, хъм, повечето ядра, са нарочени не за процесорите с архитектура ЗЕН3, а за процесорите със следващата поред архитектура наречена ЗЕН4, когато им дойде времето и които ще бъдат произвеждани с 5nm(и с 5+nm) производствен процес. Броят ядра на процесорите с ЗЕН3 архитектура, няма да се променя спрямо броят ядра в процесорите с ЗЕН2, т.е. спрямо настоящата серия Райзен 3000 ще остане със сходен брой. Просто, защото Интел няма с какво да отговори по този показател чак до средата, или дори краят на 2021 година. Проблемът явно идва от това, че в случая се е налагало доста да се съкращава… Виж още »

bash_majstora
bash_majstora
Отговор на  Кольо
2 години

това ще ги видим догодина, за сега може само да се гадае, мисля че AMD имат доста аса скрити в ръкава, факт е че процесорите им са с по-ниско TDP и е факт че са доста по-производителни на фона на златните wIntel

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър
Отговор на  Кольо
2 години

Не говори се, че Zen III/ Ryzen 4000 се очаква да е със същия брой ядра, НО на ядро ще има по 4 логически ядра, тоест, ако в момента един Ryzen 3700X има 8 реални ядра и 8 логически, това означава, че наследника Ryzen 4700X ще има 8 ядра и 32 логически ядра, ако е вярна информацията нали, което е доста интересно, и предвид, че SMT работи по ефективно и добре от HT, ще прегазят интелите абсолютно, или най малкото ако се наложи да се бият срещу новата интелска архитектура, ще имат едно грамадно предимство с този 4 way SMT… Виж още »

Кольо
Кольо
Отговор на  Арнолд Шварц е негър
2 години

Това си е отделен слух…и засега си остава слух. Аз имам предвид точно физическите ядра и комплекси от ядра, а не логическите т.е. не за броят нишки. Ако и да стане част от някоя архитектура на АМД, със сигурност няма да е с ЗЕН3, понеже тя е вече напълно завършена още преди няколко месеца. Може би в някоя следваща, по-нататък във времето.

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър
Отговор на  Кольо
2 години

Aбe oпpeдeлeнo щe cтaнe въpгaл, ĸaтo мИнтeл изĸapaт нoвaтa apxитeĸтypa, щoтo щe e твopeниeтo нa Јіm Кеllеr cpeщy дpyгoтo нeгoвo твopeниe. мaĸap, чe зaд Zеn apxитeĸтypaтa ceдят и дocтa АМD инжeнepи, нe e caмo тoй. Ho ĸaĸ и дa e АМD имaт пpeдимcтвoтo нa чиплeтитe и Іnfіnіtу fаbrіс, c ĸoитo пpoизвeждaт eвтинo вcяĸaĸви пpoцecopи, oт eвтини дo eнтъpпpaйc, ĸoeтo e cyпep зa тяx, мoгaт c мaлĸo cpeдcтвa дa ca мeгa ĸoнĸypeнтни, cъщo тaĸa ca дocтa пo зaщитeни oт интeл, и ĸoгaтo (aĸo изoбщo) изĸapaт тeзи 4 wау ЅМТ реr соrе щe имaт бpyтaлнo пpeдимcтвo.. Aмa вce пaĸ вpeмeтo щe cи… Виж още »

Кольо
Кольо
Отговор на  Арнолд Шварц е негър
2 години

Подобен слух за повече от 2 нишки на физическо ядро, се върти и за бъдещите процесори с нова архитектура на Интел които са предвидени за 2021 и по-нататък, така че, ако ще фенстваме само на базата на слухове 😀

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър
2 години

AMD доминират абсолютно пазара днес, жалко, че няма да могат да съберат повече пари за R&D преди минтел да изкарат следващата им архитектура, и все пак дори да са по добри, трябва следващите 10 години разумните потребители да пазаруват основно AMD, за да може да има баланс, иначе ще си киснат в същото технологично затъмнение, каквото последва след Athlon64…

Нови ревюта

Подобни новини